Nyers hús tartósítása?! Többi lent.
Romlékony, friss húst akartok venni, hogy 3-5 óra 'rohasztás' után készítsétek el?
Nyilván nem praktikus gondolat.
De ennyi idő alatt, főleg ha lemossátok (a hentes hátha tud segíteni..) és besózzátok, ahogy írtad akkor egyszerűen nem romlik meg. A baktériumok szaporodását gátolni fogja a só, eleve le lesz mosva, utána pedig jól átfőzitek. Nyilván lesznek benne mikrobák, de ezek még bőven az exponenciális (gyors) szaporodási szakaszukban lesznek, ilyenkor fogjátok főzni őket. Ilyenkor pusztulnak legkönnyebben. (élelmiszeripari higiénia alapok)
Csak óvatosan, a lehetőségekhez mérten tisztán, és jól megfőzni mindent! :)
A pác semmit nem segít.
Ha frissen veszed, 3 óra alatt nem romlik meg.
Ilyen légréteges "mirelites" fagyasztós szatyorba kell tenni, az valamennyire tartja a hideget.
Ja, és a mosás-sózás sem segít.
A mosással semmivel nem lesz tisztább, vagy baktérium mentesebb, hacsak nem hypoban mosod le.
Csak extra vízhez jut a hús felülete, ami nagyban meggyorsítja a romlást, tehát ez a legrosszabb, amit tehetsz.
A sózás akkor segít, ha felszeleteled a húst vékonyra, alaposan besózod, és így egy hűtőben tárolod vagy 2 napig.
Úgy, hogy egy nagyobb darab húst besózol, attól hiába vársz olyat, hogy akkor azonnal megakadályozza a romlást.
Ennek vízelvonás lenne a lényege, így felhasználva, ennyi idő alatt viszont semmit nem csinál a hússal, csak sósabb lesz.
Egyelőre úgy néz ki, az a megoldás marad, hogy amikor megálltok, csak annyit vásároltok, amit akkor rögtön meg is főztök, és megesztek, a többi napokra pedig marad a szalonna és a füstölt kolbi.
Ha nem főzitek az egészet, hanem egy-egy db-ot megsütsz belőle, azt még akkor vacsoráig az alatt a 4-6 óra alatt talán romlás nélkül tudod a zsákodba cipelni.
Ezzel a módszerrel rajtatok áll, hogy hány naponta esztek friss állati eredetű fehérjét. De a közbenső napokon biztosan nem reszkíroznám meg, hiszen egy esetleges gyomor rontásos mérgezésre olyan körülmények között még orvost sem nagyon fogsz találni.
Azt elfogadom, hogy a sima mosás nem csökkent felületi csíraszámot.
De a hús felszínén lévő mikrobáknak addig a néhány óráig amíg nem tudják hűteni a húst csak kellemetlen a sós környezet. Nyilván nem lesz tovább eltartható a hús, de ha tudom hogy nyári melegben hússal akarok mászkálni ami fel fog melegedni, és esetleg valamit kezdek vele akkor a húslé felitatása és a sós kezelés esetleg mégis segíthet valamit. Vagy a semmivel lenne egyenlő? Csak nem.
6-os vagyok!
Most nézem, hogy nem napokig, csak órákig akarod cipelni magaddal a friss húst.
Ez esetben megoldás lehet, ha nem előhűtött, hanem mélyfagyasztott cuccot vásároltok, az a hátizsákban kb. 5-6 óra alatt fog kiengedni, pont akkorra, mikor lesátoroztok. Persze mélyfagyasztottban tudomásom szerint csak baromfit, esetleg halat kaptok, ez utóbbit azért csak nem ajánlanám.
Ha sertést akartok enni, akkor marad az a variáció, hogy úgy vertek sátrat, hogy még az üzletben be tudjatok vásárolni zárás előtt, akkor nem kell cipelnetek órákig.
Igen, a fagyasztottra én is gondoltam, az lenne a legjobb, mert pont kiolvadna.
Csak ez nem ilyen egyszerű.
A legtöbb kisebb helyen nem árulnak fagyasztva tőkehúsokat. Max ilyen panírozott mirelit csodákat.
Ahol meg árulnak, ott elég nagy darabokban.
És az ha kiolvad, akkor meg is kell enni.
Tényleg, amúgy ilyen panírozott dolgot is lehet venni, vannak köztük elég elfogadható minőségűek.
Veszel hozzá egy liter olajat, és megsütöd.
Azért lehet kapni fagyasztott csirke-combot, fél kilós kicsomagolásban fagyasztott csirke-májat.
Panírozottak közül csak a Hungerit Zrt. panírozott csirke-comb, vagy panírozott csirke-szárny csomagot ajánlom, azok nem mindenféle akármiből összedarált készítmények, hanem ahogy a természet megteremtette, csak melegíteni kell, és már ehető is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!