Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Hogy vegyem rá anyumat, hogy...

Hogy vegyem rá anyumat, hogy ne csak ipari hulladékot vásároljon?

Figyelt kérdés
Nem rég kapott fiztesemelést és előléptetést is a munkahelyén, szóval most már egész normális (~200/hó) fizetése van. Ennek ellenére mindig a lehető legolcsóbb/leggagyibb ételeket veszi, még rosszabb minőségűeket mint korábban. Nem igazán van itthon, az elmúlt 2 hónapban volt vagy 3-4 nap szabija összesen, nagyritkán ha süt/főz valamit, a munkahelyéről szokott néha hazahozni melegételt, de ott meg minősíthetetlenül rosszul főznek (nem mondanám, ha tényleg nem így lenne). Mindig előreszeletelt kenyeret/sajtot/szalámit, meg félkész pizzákat, konzerveket vesz, de én ezek többségét már alig tudom megenni, szinte hányingerem van tőlük. Ha meg elmegyek vele vásárolni, akkor meg én leszek a szemét finnyás hülyegyerek, aki nem hajlandó azt venni, amit az anyja akar - múltkor is csak ilyen gagyi ömlesztett sajtokat meg akciós trapistát találtunk valamelyik szupermarketben (azthiszem Pennymarket) és lehurrogott, hogy velem nem lehet normálisan vásárolni. A múltkor arra próbáltam rábeszélni, hogy ki kéne próbálni, hogy termelőtől vásárolunk sajtokat meg gyümölcsöket, hiszen az lehet, hogy olcsóbb meg finomabb lenne, de akkor is csak veszekedést kaptam tőle. Hogy lehetne rávenni, hogy kicsit többet fordítsunk az étkezésre és ne az egészségünkön spóroljon? Én főzni/sütni alapszinten tudok (pl. tészták, könnyűételek), de bármiféle kompromisszumra hajlandó vagyok, viszont sajnos elég ritkán enged engem bevásárolni és akkor is csak egy bizonyos értékhatárig (max. 5 ezer forint kb.).

2012. jún. 28. 21:31
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem tudlak biztatni.

Az egyik barátnőm gasztroenterológus, de ő sem tudja rávenni a szüleit a helyes táplálkozásra.

2012. jún. 28. 21:35
 2/6 anonim ***** válasza:
85%

Anyukád a fizetéséből nem csak ennivalót vásárol. Talán bőven van kifizetni valója belőle havonta.Így még mindig a megszokott olcsó élelmiszereket veszi.

Ha mehetsz vásárolni néha, olyankor apránként vegyél olyasmiket, amit Te érdemesnek tartasz. Aztán lehet belőle sütni-főzni.

2012. jún. 28. 22:13
 3/6 anonim ***** válasza:
Úgy veszem észre, hogy ez általánosan jellemző a szüleink korosztályára. Lehet, hogy nincs igazam, de arra tudok tippelni, hogy ők az a korosztály, akiknek a gyerekkora után jelentek meg a piacon az ilyen elképesztően silány, élelmiszernek nem nevezhető porok, kockák, utánzatok, a "gyors ételkészítés" nevében; és persze rögtön vonzó lett, hogy nem kell a konyhában időzni, minden készen van és még olcsó is... csak abba nem gondolnak bele soha, hogy mi van ezekben a termékekben, és hogy hosszútávon mennyire komoly betegségeket okoz, ha az ember szemetet eszik. Sajnos nálunk is játszik ez. Zsebpénzt kapsz? Egyelőre abból tudnál legalább magadnak értelmes ételt venni. Tartok tőle, hogy meggyőzni nem nagyon tudod, csak akkor fog észbe kapni, ha már megbetegszik. Az ő szervezete sem szemétégető. Azt kellene megértenie (nem csak neki), hogy az az összeg, amivel a minőségi étel drágább az ipari szemétnél, elenyésző ahhoz képest, amit majd gyógyszerekre költhet... :/ Remélem, sikerül elérned nála valamit, nagyon jó látni, hogy te legalább odafigyelsz erre! :)
2012. jún. 28. 22:40
 4/6 A kérdező kommentje:

"Anyukád a fizetéséből nem csak ennivalót vásárol."

Hát ezaz, hogy másra meg futja. Hugomnak múltkor elég drágán mobiltelefont vett, nem írom le mennyiért, csak azt, hogy jónéhány hónapra bőségesen jól laktunk volna belőle. Persze nem élünk azért olyan nagy lábon, takarékoskodunk olyan dolgokon amin tudunk, de én valahogy az étkezést nem ilyen területnek gondolnám. Az a baj, hogy szerintem csak én kívánom a változást, mert a családban mindenkinek jó a félkész kaja a mikróból, csak nekem nem. Szinte mindig noszogatom a barátaimat, hogy menjünk valahova kiruccani, mert akkor általában van ürügyem kérni egy kis pénzt hogy ehessünk büfében vagy kissebb étteremben.

2012. jún. 28. 23:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Ugyan ebben a cipőben jártam én is annakidején. Én akkor tudtam változtatni a dolgokon, mikor elkezdtem nyárimunkákat vállalni. A fizetésemből meg bevárásroltam a családnak. 2-3 hónap után rájöttek, hogy lehet jobb mínőségű ételeket vásárolni, csak kicsit kevesebbett ugyanannyiért. Utána már Anyum is elkezdett normális ételeket vásárólni.

Párom családjánál is ez van. Sőt mikor összeköltöztünk, akkor még voltak vitáink is bevásárláskor. Most már lassan 3 éve, hogy együttélünk és most már a Barátom nem hajlandó enni, mikor hazalátogat szüleihez.

2012. jún. 29. 10:03
 6/6 anonim válasza:
nem akarlak elkeseríteni, de sehogy...én sem tudom helyes útra terelni a szüleimet, pedig hidd el annyi mindennel próbálkoztam már...a szelektív hulladék gyűjtést is totál hülyeségnek tartják, mondván az ő idejükben nem volt ilyen...:S
2012. júl. 17. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!