"Elrontom" az ételeket, ha megfőzöm?
Tegnap este vendégségben volt az új barátom. Finom sóskát főztem neki egy bazsalikomos húsos paradicsomszósszal. A főzés végére ért ide. Ő nagyon ad magára étkezés terén, hogy semmi műkaja. Természetes étrenden él. Azt mondta, hogy gyakorlatilag amit csinálok az rossz. Hiábavaló ennyi zöldséget a szószba tenni és a sóska is teljesen feleslegesen lett elkészítve, mert megfőztem. Szerinte a fagyasztott sóskát, dobozos paradicsompürét ott el is rontom, hogy főzésnek teszem ki. Mivel elveszti hasznos beltartalmi értékeit
Mint kiderült ő a főzés alatt kieresztést, enyhe melegítést ért és minden fagyasztott, dobozos ételt csak enyhén melegít amikor eszi és kész. Én mondjuk fél óráig főztem a sóskát egy órát a mártást kis lángon, de az mindegy szerinte. Igazából mindent rosszul csináltam eddig?
Valójában a zöldségek beltartalmi értéke lenullázódik a főzéssel?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nos, bármennyire is próbál odafigyelni a barátod az étkezésére, sajnos borzasztó rossz, és kártékony forrásai vannak. Ha ételekben nem is eszik műt, a tudása, színtiszta műanyag! A ma divatos, legidiótább trend.
Léteznek olyan anyagok, jellemzően pl. vízben oldódó vitaminok, amik kevésbé hőstabilak.
Minden más, az összes fehérje, szénhidrát, zsiradék, zsírban oldódó vitaminok, nem sérülnek a főzés alatt.
És amiért a zöldségeket leginkább esszük, a mikro és makroelemek, az ásványi anyagok, szintén, tökéletesen ugyanolyan formában lesznek főzés után is.
Sőt, ha már említetted a paradicsomot:
Az egyik legértékesebb benne található anyag, a likopin, ami jelentősen csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását.
Nyersen szinte semmit nem tud belőle felszívódni, mivel kötött formában van benne, és az emésztőenzimek nehezen bírnak vele.
A legjobb valamilyen zsiradékon kicsit megpirítani, majd viszonylag sokáig főzni a paradicsomot... ilyen szempontból.
Jól jellemzi, hogy a barátod mennyire nem tudja, miket zagyvál össze, hogy a sűrített paradicsomot említette, hogy probléma, ha főzésnek teszed ki... hát, tippeld már meg, szerinted ugyan egy 22-28%-os sűrített paradicsomot, hogy a fenébe állítanak elő?! Annak aztán már tökmindegy, hogy 1 másodpercig főzöd, vagy 10 órán keresztül... Még ha hámozott paradicsomot mondott volna.
" fél óráig főztem a sóskát egy órát a mártást kis lángon, de az mindegy szerinte."
Mondjuk azért ez is túlzás.
Nem mint ha bármi tönkre menne benne, de ezt ugyan minek? Mi nem fő meg benne negyed óra alatt? Csak a gázszámlát növeled.
Pláne, ha fagyasztott sóska. Az egy püré. Gyakorlatilag 5 perc főzés után besűríted, a sűrítést fél perc alatt kiforralod, és kész.
Irreleváns a tápanyag szempontjából, hogy 1 perc főzés, vagy 1 óra, csak a saját idődet b@szod el.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A barátod táplálkozástudományi ismeretei erősen hiányosak. Van néhány vitamin pl a c ami csökken hőkezeléssel. De van min 30 féle vitamin meg 30 féle ásványi anyag ami ugyanugy benne van. Antioxidánsokról nem is beszélve. Pl egy répánál a karotinoidok sokkal jobban hasznosulnak ha hőkezelve van. Cserébe ha hokezeled kevesebb a c vitamin.
Ezért az a hivatalos ajánlás hogy mindsnt vegyesen fajtára is meg elkeszitesi modra is
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
" ennyi erővel már kihaltunk volna"
Sőt! Tulajdonképpen a tűz felfedezése, használata, és az élelmiszerek hőkezelése, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy többszörösére emelkedett a születéskor várható élettartam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!