Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mire való a xillit és a guárgumi?

Mire való a xillit és a guárgumi?

Figyelt kérdés

Úgy hallottam, hogy a guárgumi jó a gluténmentes kenyérbe, mert nem annyira morzsálódik, ha szelik a kenyeret.

De hogy mire jó a xillit, nem tudom.



aug. 5. 16:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A xilit (magyarul nyírfacukor) egy természetes édesítőszer. Eredeti alapanyaga nyírfa, de tömegesen nem abból gyártják. A vércukorszintre szinte egyáltalán nem hat, és szénhídtártartalma is minimális (persze ez a kettő összefügg). Hasonlóan néz ki, mint a kristálycukor.

Érzékenyeknél gyomorpanaszokat okozhat, mert nem emészthető. Az élesztőt nem táplálja, így kelt tésztákhoz nem jó.

Én régóta használom, az eriterollal felváltva (az nulla kalória, nulla szénhidrát).


A guargumit gélképzőként használja az élelmiszeripar, javítja a víz-olaj emulzióját

aug. 5. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
49%
Adalékanyagok.
aug. 5. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
49%
És részben állományjavítók.
aug. 5. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Közben másfelé is tudakozódtam és mindhárom válasz helyes, hiába lett a 2. és a 3. lepontozva.
aug. 5. 18:28
 5/10 anonim ***** válasza:

Guargumit biztosan nem használnék de lehet nem is kapsz kiskereskedelmben.

Inkább némi olajat tegyél a kenyér tésztájaba.

aug. 6. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
A recept, ami alapján sütöm magamnak a kenyeret, tartalmaz 2 ek.-nyi étolajat. Régebben, amikor még könnyebben el tudtam menni a gluténmentes lisztért, akkor a budapesti Vág utca 9-ben vásároltam a lisztet a TAC-ban (Táplálék Allergia Centrum). Meg voltam elégedve a belőle sütött kenyérrel. Most már a közeli SPAR-ban vesszük a MIKLÓS-féle lisztet. Mindig egyformán készítem a kovászt (a recept szerint), mégis gyakran megkél annyira, hogy a sütőgép tetejéig ér, máskor (ritkábban) pedig alacsonyabb marad. Ez nem is lenne baj, de nagyon morzsálódik, amikor szelek magamnak. Ezért kellene valami, ami a búza, árpa, rozs, zab sikértartalmát pótolná. Tud valaki tanácsot adni?
aug. 6. 08:41
 7/10 anonim ***** válasza:

Igen! Ugyanolyan csomagolásban, amilyenben a lisztek is szoktak lenni, vehetsz búzasikért.


Pl.

[link]

aug. 6. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

#7:

félre értettél. Nekem pont a gabonák sikértartalmát helyettesítő anyagra van szükségem, mert gluténérzékeny vagyok. Nem ehetek olyat, ami sikért tartalmaz. Ettől függetlenül, köszönöm a válaszod.

aug. 6. 11:47
 9/10 anonim válasza:
Kocsit polírozni!
aug. 6. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
A xillit a cukrot helyettesíti ízprofil szempontjából. A guargumi a glutént helyettesíti a te esetedben, hogy a szivacsos állagot elérhesd.
aug. 7. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!