A rizses húst miért nem húsos rizsnek hívják?
A káposztás tésztát miért nem tésztás káposztának,a tarhonyás húst miért nem húsos tarhonyának..stb..
Szerintem azért mert régebben a hús volt a lényeg,a mérvadó,nem pedig úgymond a köret,vagy amivel egybefőzték,így a hús dominál az étel nevében is,káposztás vagy épp grízes tésztánál is hasonló lehet a teória,hisz a tészta is általában köret.
2: pont fordítva.
1: meg a káposztás tészta is ugyan már miért lenne tésztás káposzta? Egy nagy tál káposztába tesznek mutatóba pár darab tésztát?
Pont erre utal a kérdés, hogy amiből kevesebb van, az legyen a jelző. A vajas kenyér se kenyeres vaj.
Nem tudom, csak tipp. Régen szokás volt a napokat felosztani, hogy a héten mely napokon esznek húst, tésztát, zöldséget. És ha húsos nap volt, akkor nem a hús a kérdéses, hanem a köret. Így az lett a jelző, a hús aznap tarhonyával vagy rizzsel készül.
Lehet, ehhez semmi köze az egésznek, csak egy megszokás. Érdekes, a zöldség estén zöldséges rizsről beszélünk, illetve káposztás tészta. Itt a köret van kiemelve és az izesítését jelezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!