Ha pl. egy kiló csirkemellt veszek a boltban amin ráírják, hogy 100grammonként 20 gramm fehérje van akkor pl. ha sütés után a csirke 800 grammos lesz akkor csak 80 grammot kell kimérnem a 20gramm fehérjéért?
Lehet erre csak most jövök rá.
Igaz ez amit leírtam?
Nem tudom. Igazából apukám mondta nekem hogy sok hentes/húsboltos játszadozik hogy mennyi vizet töltenek fel a húsba. Így a tömege is több lesz és több profitot termelnek.
Lehet nagyon kicsi számot mondtam a 800grammal de sok víz le szokott jönni
Lényegtelen, mennyi víz sül ki belöle, a nyers hús súlyát és az arra számított fehérjét vedd figyelembe.
Egyébként tényleg lehet még ennél kevesebb is, nem a henteseken múlik - ez csak városi legenda -, hanem a gyorstápok miatt a csirke (meg az egyéb állatok) szervezete több vizet raktároz, így elöbb éri el az elöírt súly. Másrészt van, aki csak addig süti a húst, amíg színt kap - ilyenkor értelemszerüek kevesebb vizet veszít - , meg van, aki cipötalpppá süti, ilyenkor akár a fele súlyát is elveszheti.
Éppen ezért is csak a nyers súlyra vetített fehérje (és kalória) értékkel érdemes számolni, minden más nem ad közel sem reális értéket
Igen, sok viz lejon. De a nyers termékre vonatkozik amit raírnak. Tehát ha 1 kilot megsutsz es 80 deka lesz belole es az 1 kiloban volt 200 gramm feherje akkor a sult 80 dekaban is 200 gram feherje lesz. Ez azt jelenti hogy a sultnek a 100 grammjaban 200/8 = 25 gr feherje van. Mig a nyersnek ugye 20 gramm amit ra is irnak a caomagolasra.
Igaz hogy szoktak jatszadozni de az bele van szamitva a rairt ertekbe. Sot, a szabvany csirkemellre ezeket ra se kell irni. Akkor kell rairni ha elter az adott csirke kaloriaja a szabvanytol
Kis érdekesség:
Sütés előtt -> sütés után
Vörös húsok 125g -> 100g
Csirke 130g -> 100g
~77g/20g fehérje
Halak 155g -> 120g
Rák 155g -> 120g
Persze ez is sokmindentől változhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!