Új gluténmentes étrend ajánlás? Milyen zöldséget érdemes lefagyasztani?
Kipróbáltam a sárgarépát mert azt viszonylag sűrűn szoktam köretként enni, de borzalmas volt. Örülnék minden jó tippnek, ötletnek ami már saját tapasztalat alapján be is vált. A másik oldala a dolognak, hogy letettem a glutént, de nem nagyon találok használható receptet. Pl: pita, palacsinta, zsemle... ezeket szeretném leginkább helyettesíteni. Köszönöm
Ui: Miért a búzaliszt a legfinomabb? :P
Semmi oka nincs a glutén elhagyásának hacsak nem vagy diagnosztizált cöliákiás. Sőt, ha így elhagyod a glutént az legtöbbször egészsegtelen lesz pont amiatt hogy nagyon korlátozó
A kérdésedre válaszolva: az alacsony keményítőtartalmúakat lehet fagyasztani. Pl brokkoli, karfiol. De utána ezeket hőkezelni is kell, legjlbb ha még fagyottan beleofzod pl levesbe vags mashogy etelbe teszed. Zoldsegeket nem fagyasztasra talaltak ki.
Pont a glutén = sikér az ami összetartja a pekárukat. A buzaliszt feldolgozása során alakulnak ki a sikérszálak mint amikor dagasztod a kenyeret és egy ido utan elkezd nyulni. Kenyeret lehet sutni kukorica, rizs stb lisztbol de ahhoz hogy eheto legyen rengeteg zsirtartalom kell bele illetve sose lesz olyan szerkezete mint egy búzás kenyérnek.
A facebookon van egy gluténmentes élet és lisztßrzekeny hetkognapok csoport ott rengeteg kiprobalt receot van, ott tudsz konkret bevalt recepteket keresni
Miért nem fogyasztasz glutént?
És hogy jönnek ide a zöldségek?
Sokkal több élelmiszerben NINCS glutén, mint amennyiben van.
Egyszerű a képlet: minden, ami búzából, árpából, bulgurból, zabból készül, glutént tartalmaz. Bár ez sem teljesen igaz, mert egy valódi vadkovászos kenyér, ami búzalisztből készül, a 3 napos elkészülési idő alatt olyan szinten lebomlik a glutén, hogy egy arra érzékeny számára is nyugodtan fogyasztható.
Menj ki a piacra, és kis túlzással mindent megehetsz onnan, mert nincs bennük glutén. Miért kellene lefagyasztani?
Csak a teljesség igénye nélkül, amiket én használok, gluténmentes köretek: fehér/barna/vörös/vad rizs, quinoa, hajdina, hüvelyesek: bab, borsó, csicseriborsó, zöld/vörös/fekete lencse, krumpli főve/sütve.... A krumplit leszámítva mind fagyasztható
"Bár ez sem teljesen igaz, mert egy valódi vadkovászos kenyér, ami búzalisztből készül, a 3 napos elkészülési idő alatt olyan szinten lebomlik a glutén, hogy egy arra érzékeny számára is nyugodtan fogyasztható."
Ez egy brutálisan káros tévhit. Nagyon nincs így. Konkrét laboratóriumi vizsgalatok igazolják hogy nem így van, Magyarországon is volt ilyen. Dr Lugasi Andrea is publikált erről cikket és két éve a Magyar dietetikus szövetség éves konferenciáján is adott elő erről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!