Miért édesebb és sűrűbb az egyik termelőnél vett akácméz a másik termelő akácmézénél?
Túl hamar kipergette, nagyobb a víztartalma.
Megbízható termelőtől vett akácméz nálam hűvös helyen tartva sem cukrosodik. Korábbi beszerzési forrásaimnál vagy túl híg volt, vagy könnyen cukrosodott.
Az nem cukrosodás, hanem kristályosodás és nem azt jelenti, hogy "adtak hozzá cukrot". Bár az akác is bekristályosodik egy idő után, de lényegesen későn ez nem váltpztat rajta és fel lehet melegíteni. Lehet, hogy hordtak mást is bele és azért sűrűbb. A vicc, hogy a virágnéz az olcsóbb és az a sűrűbb, édesebb. A nagyon folyós a friss méznél szokott lenni, kicsit várni kell vele, de ez már májusi úgyhogy nem lehet gond.. Nem az, hogy "túl korán kipergette" vagy hígitotta.
Az üveg miben számítana? Esetleg annyit, hogy az OMME üvrgben megvan az egy kilós mennyiség.
"túl korán kipergette"
Ezt méhész mondta nekem.
#7
Pont ezt mondta méhész ismerősöm, hogy a nagyobb víztartalma miatt hígabb.
Volt olyan elvileg akácméz is, ami híg volt, felpezsgett, megerjedt, savnyú lett, az egészet ki kellett dobni.
Egyébként nekem egy méhész a híg mézre azt mondta, hogy a méhek még nem dolgozták fel rendesen, túl hamar kipergették.
Sok éve nem fogyasztunk cukrot, csak mézet. Elég nehéz volt megbízható méhészt találni, akitől az akácmézet be tudjuk szerezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!