Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért édesebb és sűrűbb az...

Miért édesebb és sűrűbb az egyik termelőnél vett akácméz a másik termelő akácmézénél?

Figyelt kérdés
Termelőtől lett véve mindkettő. Most másik termelőtől vettem akácmézet ,de ez sokkal sűrűbb és édesebb is.Eddig online vettem termelőtől most innen falun helyből és ez utóbbi édesebb és dupla olyan sűrű. Mindkető OMME dombornyomott üvegben volt nem tudom ez számíte. Akitől itt falun vettem ő aranyokleveles méhész.

2023. okt. 23. 19:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
13%
A hozzáadott cukor miatt.
2023. okt. 23. 20:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
78%

Túl hamar kipergette, nagyobb a víztartalma.

Megbízható termelőtől vett akácméz nálam hűvös helyen tartva sem cukrosodik. Korábbi beszerzési forrásaimnál vagy túl híg volt, vagy könnyen cukrosodott.

2023. okt. 23. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
72%
Az egyik nem tiszta akácméz. A tiszta akác nagyon világos színű, közepesen sűrűn folyik, virágízű, bár nem annyira édes.
2023. okt. 23. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim válasza:

Az nem cukrosodás, hanem kristályosodás és nem azt jelenti, hogy "adtak hozzá cukrot". Bár az akác is bekristályosodik egy idő után, de lényegesen későn ez nem váltpztat rajta és fel lehet melegíteni. Lehet, hogy hordtak mást is bele és azért sűrűbb. A vicc, hogy a virágnéz az olcsóbb és az a sűrűbb, édesebb. A nagyon folyós a friss méznél szokott lenni, kicsit várni kell vele, de ez már májusi úgyhogy nem lehet gond.. Nem az, hogy "túl korán kipergette" vagy hígitotta.


Az üveg miben számítana? Esetleg annyit, hogy az OMME üvrgben megvan az egy kilós mennyiség.

2023. okt. 28. 03:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

"túl korán kipergette"

Ezt méhész mondta nekem.

2023. okt. 28. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
Inkább túl korán eladta. Az akácra van kb. 2 hét pörgetni, mert utána és előtte belehordnak mást, például repce és összekristályosodik, vaggy nem lesz tiszta akád. Mielőtt hordják az akácot is le kell pörgezni a mézet. Idén sem nagyon volt jó akác, mert elfagyott a virág. El kell találni, mikor kell. Meg azonnal nem szabad eladni. De egyébként az nagyon világos sárga, híg méz a tiszta akác. 80 kaptár üdvözöl
2023. okt. 28. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
69%
Megjegyzés: (technikailag az előbb pörgetett méznek sincs baja csak nagyobb a viztartalma.)
2023. okt. 28. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
79%

#7


Pont ezt mondta méhész ismerősöm, hogy a nagyobb víztartalma miatt hígabb.

2023. okt. 28. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
79%
A víztartalom akkor a méhész módszertanától függ?
2023. nov. 3. 04:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Volt olyan elvileg akácméz is, ami híg volt, felpezsgett, megerjedt, savnyú lett, az egészet ki kellett dobni.


Egyébként nekem egy méhész a híg mézre azt mondta, hogy a méhek még nem dolgozták fel rendesen, túl hamar kipergették.


Sok éve nem fogyasztunk cukrot, csak mézet. Elég nehéz volt megbízható méhészt találni, akitől az akácmézet be tudjuk szerezni.

2023. nov. 3. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!