Ránkszállhat a NAV, ha adózatlan házi élelmiszereket veszünk a szomszédoktól?
Hús, zöldség, gyümölcs, tej, tojás, méz stb. Mindezt csak kis mennyiségben, saját fogyasztásra.
Vidéken élek, a szüleim évekig a faluból vettek mindent, és mióta elköltöztem én is a szomszédoktól veszem, mert ezeket az ízeket szoktam meg gyerekkoromtól, és az ára is jobb, mint a boltban.
Nemrég összeköltöztünk a barátnőmmel, és ő csak a boltból szeret vásárolni, mert szerinte az a "becsületes", mert számlát kap róla. Például a házi kecsketejet 350ft-ért vettem, amiből még szuper tejfölünk is volt, a boltban meg 400 a feldolgozott ízetlen, szinte átlátszó tehéntej. De így van ez minden mással is, a boltban drágabb és rosszabb minőségű.
Rád nem, mert te nem vagy köteles ellenőrizni, hogy akitől vásárolsz, az honnan szerzi a cuccait és mit csinál a pénzeddel. A szomszédodra viszont, ha valaki befújja, rá fog szállni a NAV, mert a magyar embereket keményen szívatják, ahol tudják.
Egyébként maximálisan egyetértek a 9-essel. Amit termelőtől veszel, az élelmiszer. Amit a boltokban, az méreg.
A NÉBIH max. akkor megy ki, ha kórházba kerültök valami ételmérgezés vagy hasonló, de élelmiszerre fogható betegség miatt ÉS el is mondod a kórházban, hogy valószínűleg a szomszédtól származó termék okozta ezt - vagyis feljelented! Csak úgy nem fognak végigjárni egy falut sem, hogy no lám-lám kinél milyen élelmiszer található!
NAV: Nem kell bevallást benyújtania és adót számolnia az őstermelőnek, ha őstermelői bevétele nem haladta meg az 1.392.000 forintot 2023-ban. >>> Gondolom nem hagysz ott millókat a szomszédodnál másokkal együtt sem, hogy esetleg feltűnjön valakinek, hogy a szomszédod feltűnően hipergazdag lett rövid idő alatt.
Jézusom, dehogyis.
Én őstermelő vagyok. Nem került semmibe kiváltanom, és adóznom sem kell.
Nincs sok terményem, de tudok adni nyugtát, számlát.
Most kapaszkodj meg, (igaz, már írta valaki) ~1,4 milliós éves bevételem ha lenne, nem kéne adóznom utána. Mellesleg a bevételből le kell venni a kiadásokat, én pl. idén 150 ezret költöttem öntözőberendezésre, elég egy egyszerű nyilvántartás.
Így árulhatok fel nem dolgozott élelmiszert: paradicsomot, paprikát, diót, mandulát, krumplit, ami van, illetve amit az őstermelői regisztrációmban felsoroltam.
Ha kistermelő is lennék, akkor árulhatnék húsárut, tejterméket, lekvárt, befőttet. Nem sokkal bonyolultabb, mint az őstermelő, a NÉBIH-től kell plusz engedély.
Nekem elhiheted, hogy akiktől vásárolsz, szinte kizárt, hogy tiszta bevétele meghaladja az ~1,4 milliót. Ami hivatalosan is adómentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!