Miért lesz mindig vizes a csöves kukorica, ha benne hagyom a zacskóban?





Köszi, Első!
Igazából eddig én is eljutottam, kicsit tudományosabb megközelítésből várnék további válaszokat :)
Mármint hogy melyik tulajdonsága okozza ezt? Mert pl. az almában is van egy csomó nedvesség, mégsem fog tocsogni, ha egy éjszakára zacskóba teszem (hacsak meg nem rohad 😀).










Mert a kukoricát forrón, főzés után teszed a zacskóba. A magas hőmérséklet pedig igencsak megsokszorozza a párolgás intenzitását, nem is beszélve a főzés után a felületén maradó vízről. Nyilván te is voltál már egy párszor tanúja annak, amikor a frissen készült, forró ételek gőzölögnek. Na, ugyanez megtörténik a zacskóban is, csak abban meg ugye bent ragad az ételből/ételről ilyen módon távozó nedvesség.
Ha egy darab hideg, száraz kukoricát teszel zacskóba, pont ugyanúgy nem fog tocsogni tőle a zacskó, mint ha az almát tennéd bele. Ha meg más forró ételt teszel zacskóba, mondjuk egy frissen keszült kürtős kalácsot, az a zacsi is át fog ázni egy idő után.
De én pont arra gondolok, mikor a még fővetlen kukoricát hagyom pár órára a zacskóban, mikor még rajta van a levele is (ami ráadásul néha már sárgul, tehát viszonylag száraz).
Az alma keményebb, mint a kukorica? Miért?





"Az alma keményebb, mint a kukorica? Miért?"
Mert így alakult ki? Plusz a kukorica ott vannak azok a pici kis szálak, nem tudom mi a neve, azoknak nagy a nedvessegtartalma





Az almán van egy viaszos bevonat, és minimális a légcseréje.
A kukorica fosztása (vagy nevezik csuhénak is) egy élő, lélegző, világosban fotoszintetizáló levél gyakorlatilag, a tömegéhez képest igen nagy felülettel (több rétegű). Ebből adódóan, a zacskóban is próbál lélegezni, ami nagy vízveszteséggel jár. Ha te egy zacskót húzol a fejedre, a nyakadnál megkötve, az is bepárásodik, ugyanabból az okból. :)
Nagyon köszönöm, 7!
Pontosan ilyen tudományos megközelítésből vártam a választ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!