Megkóstolnál egy 3D-nyomtatott ételt?
Volt nem rég egy cikk arról, hogy mérnököknek sikerült elkészíteniük az első 3D-nyomtatott sajttortát, teljesen hétköznapi, ehető összetevőkből.
Persze nem a legszebb, és nem is egészséges, de hasznos lehet.
A mérnökök ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a különleges, 3D-nyomtatással operáló sütő-főző módszer segíthet megoldani egy régóta fennálló problémát, ezzel a megoldással ugyanis rendkívül pontosan kalibrálható az elkészült ételek tápanyag- és kalóriatartalma.
"A háromdimenziós élelmiszer-nyomtatás mindig is ultrafeldolgozott élelmiszereket fog előállítani, de néhány ember számára vigasz lehet, hogy ezzel a megoldással sokkal pontosabban ellenőrizhetik a bevitt tápanyagok és kalóriák mennyiségét. Hasznos lehet továbbá a nyelési rendellenességekkel küzdő emberek számára is, hiszen egy sokkal vonzóbb formában kínálhatják számukra az egyébként pürésített textúrájú ételeket. Csak az Egyesült Államokban több millióan szorulnak rá ilyen étkeztetésre."
Mindezek mellett a projekten dolgozók azzal is érvelnek, hogy a 3D-nyomtatást használó élelmiszer-készítés autonóm jellege csökkentheti az élelmiszer-eredetű megbetegedések és a betegségek átvitelének kockázatát, mivel kevesebb emberi kezelést igényel. Végül, de nem utolsósorban az aduászt is elsütötték: a háromdimenziós nyomtatással szerintük sokkal fenntarthatóbbá lehetne tenni az élelmiszer-előállítást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!