Mit gondoltok a szójáról?
A szója megítélése azért nehéz, mert az a növény lett a génkisérletezés alanya is.
A génmanipulált élelmiszerek hatásáról még a kutatók is vitáznak, de többségük veszélyesnek tartja, enbek ellenére kerül az élelmiszerekbe génmódosított szója.
A szója így sokkal nehezebben megítélhető, nem csupán szeretem - nem szeretem élelmiszer, sokan a génmódosítás miatt alapvetően elutasítják.
A nagyüzemi élelmiszer készítményekben rendszeresen használják a szóját, pl húskészítmébyekhez (konzervek, felvágottak) adagolva.
A fogyasztónak az íze nem tűnik ki, tömegesen használt "olcsósító" adalék
A tofu vagy a szója nekem nem húspótlék, hanem egy külön műfaj.
Nem vagyok vega, de sokszor szoktam enni pl miso levest, piritott tofut, mert szeretem.
A szóját azokban az Ázsiai kultúrákban jó régóta fogyasztják, szóval semmivel sem extrább mint bármilyen más babféle.
Igen, sok rasszizmustól és homofóbiától motivált előítélet van, de ezeket szerintem azért normális ember körbe röhögi.
Ezek nagy része a hippi ellenes konzervatív hangulatkeltés terméke, illetve az amerikai japán szegregáció korszakából ered.
A növényi génekkel az emberiség a mezőgazdaság elterjedése óta mókol ilyen-olyan mértékben, a szója nem kivétel ez alól, de ha a búzát, a sárgarépát meg a dinnyét megeszed, akkor tök fölösleges ezen külön kiakadni.
A sárgarépa pl 100%ban emberi beavatkozás terméke, az eredeti növény kb a pitypang gyökerére hasonlító, satnya kis valami volt, és vagy lila volt, vagy se szürke.
A dinnye nagy része légüres volt, icipici vörös, és jóval nagyobb fehér belső résszel, és jóval több maggal.
A búza kezdetben alig 1-2 pici szemet termő fűféle volt, és a kareskedelemben kapható lisztek 99.9%a valamilyen nemesítés, szelektív termeszés és keresztezés eredménye.
#5#
A növénynemseítés szelekciós folyamat, amikor a természetes körülmények között létrejött, előnyös tulajdonságokat viszik tovább.
A génmanipulált növényeket laboratóriumi körülmények között, olykor az adott növénytől teljesen idegen (pl állatból kinyert) génekkel módosítják.
Ez egy néhány évtizedes tudomány, a növénynemesítés több évezredes múltjával szemben.
Qbban igazad van hogy nem csak a szóját módosíthatják, létezik pl génmódosítással létrehozott paradicsom fajta is, a szójáról viszont nagyon benne van a génmanipluláció a köztudatban, ami a kérdés szempontjából fontos.
8, tehát ugyanaz a növény csak máshogy elkészítve. Aminek a fogyasztásáról a kérdés szólt.
Anyámnak is ennyi esze van, neki a szójakocka az ördögtől való génmanipulált ösztrogénbomba, míg az edamame bab egészséges és tápláló. 🤦
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!