Hol lehet Budapesten kapni ürühúst?
Párom kínai. A konkrét városnak ahonnan származik, van egy nevezetes étele, a Huì miàn, angol nevével mutton soup.
Az egyik különlegessége, hogy nem sima bárány-, birka-, juhhúsból van, hanem kifejezetten ürühúsból.
Nemsokára jön párom születésnapja, és szeretnék neki ilyet csinálni. A receptet már sikerült megszereznem egy onnan származó szakácstól.
A többi kínai hozzávalót is sikerül(t) beszereznem a Dunapandából, Ázsia Bt-től, Eurosquare-ről.
Az egyetlen problémám az ürühússal van.
Ha valaki fixen tud olyan hentest, vagy boltot, ahol kapható, nagyon megköszönném ha a rendelkezésemre bocsátja ezt az információt.
Előre is köszönöm!
Erre csak annyit tudok mondani, hogy teljesen más az íze. Pontos biológiai/hentes szakmai okfejtést nem tudok mondani, mert nem vagyok egyik sem. Szakács vagyok.
Teljesen más az íze egy Swaledale juhnak, mint egy cigája (még a védettség előtt), vagy egy Landschaf merinó juhnak. Pedig mindegyik juh.
De teljesen mást húst ad egy kos, egy jerke, egy bárány, vagy egy toklyó, valamint az ürü is.
Alapjában véve, ha agyonfűszerezett sülthúsként eszed, akkor hozzáértés, odafigyelés nélkül nem feltétlenül veszi észre az ember (még profi szakácsok sem) a különbséget, viszont ha egy több, mint 5 órán át készülő alaplé alapja a hús, aminek az íze utána az egész éltelt fogja átjárni, főleg egy olyannak, aki az élete nagy részében az ürühúsból készült eredeti változatot ette.
Természetesen ha egyáltalán nem megoldható akár 5x-ös áron sem (viszont záros határidőn, pár napon belül, tehát nem opció külföldről rendelni), akkor kénytelen leszek juh, konkrétan inkább bárányhúsból megoldani és a fűszerezéssel játszani, de azt a legvégső esetnek hagynám inkább, ha 100% lehetetlen az ürühús beszerzése.
Henteseknél érdeklődj de nagyon kicsi az esély rá.Abban se vagyok biztos hogy herélgetnek még ki kosokat.
Inkább húsa miatt rladják bárányként.
Ha nem kapnál ürühúst:
"Teljesen más az íze egy Swaledale juhnak, mint egy cigája (még a védettség előtt), vagy egy Landschaf merinó juhnak. Pedig mindegyik juh."
Pont emiatt nem aggódnék annyira, mert ezek alapján az ürü és ürü közti is jelentős különbség van, szóval ha nem pont azt a kínai ürüt szerzed meg, akkor máris más íze lesz!
A másik:
" konkrétan inkább bárányhúsból megoldani " Hát én meg inkább valami nem túl idős kosból csinálnám, de semmiképpen nem egy fiatal bárányból.
Annak szinte semmi íze.
Most ha abból indulok ki, ízben hol helyezkedik el egy ökör, vagy ártány, vagy kappan... hát bizony egytől egyig jóval intenzívebb ízűek, mint a faj fiatal példányai! Gyakorlatilag inkább csak ez a tipikus "kanszag" hiányzik belőlük, ami az öregebb hím állatokra jellemző.
Állagában, márványzottságában van még különbség, de a zsírosabb hús is inkább az idősebb állatokra jellemző, jelen esetben nem egy fiatal bárányra!
#6:
Nem. Henan.
---
Egyébként sikerült találnom. Ha valaki megtalálná a kérdést a jövőben és érdekelné:
A Kőbányai úti kínai területen (Eurosquare, régi Ganz-MÁVAG), ha a főbejáraton bemegyünk, (ahol a nagyon hosszú párhuzamos négysornyi parkoló van belül) és az első kisutcán bemegyünk balra és elfordulunk jobbra, akkor a piros Peking út tábla előtt kicsivel, jobb oldalon van egy kis "Marhahús és Bárányhús bolt" (azt hiszem ez volt konkrétan a táblára írva), itt alapjában véve nincs a pultban, de ha tudsz kínaiul, akkor megkérdezheted, és ha éppen van (én ma szerencsés voltam), tudnak adni ürühúst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!