A nagyüzemi csirkének a húsa és bőre mitől olyan fehér? Mivel etetik az élő állatokat?
A boltokbak kapható csirkehús jellemzően nagyüzemi körülmények között nevelt csirkék húsa, amelyeket fehérjedús táppal 6 hét alatt "felpumpálnak", és viszik a vágóhídra.
Ezzel szemben a háztáji csirkéket sokkal lassabb ütemben nevelik, nem kiemelt szempont az idő, 3-4 hónap is eltelik, mire elérik a rántani való méretet.
Ez eltérő táplálás - a háznál nevelt csirkék sokkal több természetes táplálékot esznek - a hús szerkezetében is érzékelhető lesz, de a felvetett kérdésnek nem csak a baromfinevelés, hanem a feldolgozás is lényeges.
A nagyüzemi feldolgozás során a hazi csibe bőre is fehér lesz, az egy teljesen más technológiával van megtisztítva, mint amikor otthon vágnak le baromfit és azokat kézi munkával pucolnak tisztára.
A tollak különböző fejlettségi szinten fedik a baromfi testét, a pihék, tokok eltávolítása nagyon babra-munka, amit a nagyüzemi eljárás során némi vegyi kezeléssel (pl parafin) váltottak ki, a bőrből könnyebben eltávolíthatóak a tokok, de a kezelés hatására a baromfi bőre is kifehéredik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!