Ha a sajt finomabb, ha tovább érlelik ?
attól függ, hogy melyik!
A barátnőm rendszeresen érleli a bolti trappistát. EGész karikát vesz, kibontja, tömény sóoldattal bekeni körös körül, és a pincében tartja. Párnaponta ránéz, hogy nem penészedik-e... Két hónap után egész más ízélmény, mint a 24-48 órán át érlelt gyári.
A sajtkészítés is igényel némi hozzáértést, ahogy az első hozzászóló is írta, a barátnője is oda figyel a sajtra, és kezeli azt az érlelés folyamán, nem egyszerűen csak lerakja nylonba csomagolva.
A kiszáradástól ugyanúgy óvni kell, mint a nem kívánt penészedéstől, a nemespenésszel érlelt sajtokat pedig otthon, megfelelő hozzáértés nélkül nehéz "kordában tartani", azon esetleg más, mérgező penészgombák is megjelenhetnek, bár a penészgombák nem tűrik a konkurenciát, az antibiotikum felfedezéséhez is ennek felismerése vezetett el.
Lehet érlelni a sajtot, ha abban nincsenek azt akadályozó összetevők, csak kb tudni kell, hogy milyen körülményeket kell biztosítani az érleléshez, az nem annyiból áll, hogy berakom a hűtőbe, vagy a kamrába.
Penészes sajtokról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!