A száraz élesztő is tönkremegy ha túl sokat van levegőn?
A száraz élesztö egy idö után nem keleszt, föleg, ha kis nedvességet kap, vagy túl sokáig tárolod.
A friss élesztö viszont több, mint fél évig is jól müködik, ha adagonként lefagyasztod.
Tegnap este csináltam egy poolisht friss élesztőből, sosem fordult elő ilyen velem, de csak akkor vettem észre, hogy semmi buborék nincs benne, amikor már beleöntöttem a poolisht a teljes liszt mennyiségbe. És egy elég drága lisztet használtam, szóval inkább nem dobtam ki, csak tettem hozzá száraz élesztőt ami fixen jó még.
Szóval ehelyett a fagyasztásos megoldás helyett inkább használok mindig száraz élesztőt és felhasználás előtt kipróbálom egy kis adaggal, hogy működik-e.
Valahogy azt is simán el tudom képzelni a frissről, hogy egy része még jó, egy részében meg egyáltalán nincs használható élesztő gomba, és lehet, hogy pont azt a részét teszem bele amiben nincs. Úgyhogy inkább hagyom.
A fagyasztásos módszer tökéletesen müködik több évtizeded nálam, természetesen a friss élesztöt kell lefagyasztani, nem azt, ami már tönkrement. Általában nagyobb mennyiséget 10-15 dkg-ot (nem elírás) veszek és 20-25 g-os adagokban egyenként fóliába csomagolva fagyasztom. (Ha nemed kevesebb kell egyszerre, akkor annyit teszel egy fóliába)
Használat elött kb egy órával kiveszem a fagyasztóból egy tányérra, és utána úgy használom, mintha akkor vettem volna frissen.
Eddig soha nem fordult elö, hogy nem müködött volna.
Mellesleg ha friss élesztöt veszel és csak egy részét használod fel, a többit légmentesen fóliába kell csomagolni. Olyan meg elvileg nincs, hogy egy részében van élesztö, más részében nincs, mert az egész csak élesztögombából áll, viszont ha kiszárad, akkor elpusztul.
Olyan száraz élesztőt keress, ami kis zacskóban van.
Nekem itt Angliában ahol van páratartalom jócskán, én ilyet szoktam venni és eláll.
A vanìliàs cukor méretű típusra gondolok, ebből létezik multipack is, ami 6-8 ilyen tasak egy papír dobozban.
Az ilyen fém dobozos megoldás max akkor jó, ha tényleg nagy mennyiségeket sütsz, pl karácsonyi készülődéshez.
A "döglött" élesztő mellé ha frisset teszel, sajnos megesik, hogy erjedt íze lesz a kisült tésztának.
Próbáltam már, nem volt sajnos menthető.
Emiatt szokták külön felfuttattni az élesztőt, és ha szép magas, csak akkor beletenni.
Mondjuk az is lehet, hogy csak hideg van neki, és működik az, csak a recept dél európai viszonyokhoz lett igazítva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!