Az almát hogy érdemes otthon tárolni?
Ha jól tudom, a hűtőben külön polcra érdemes tenni mert tönkreteszi a többi gyümölcsöt.
Ezért mindig a vásárlástól számítva 24 órán belül meg is eszem.
Nem jó megfogalmazás, hogy az alma tönkre teszi a többi gyümölcsöt, de gyorsítja azok érését.
Ennek az a magyarázata, hogy az alma etilén gázt fejleszt, ami növényi hormon, és egyik tulajdonsága, hogy gyorsítja a gyümölcsök érését.
Az utóérő gyümölcsökre valóban lehet hatással, ha alma van a közelében.
Pl a zölden leszedett banánt is etilén gázzal érlelik, de persze nem almákat raknak az érlelőbe.
Kiskertekben a mostanság feljövőben lévő kaki (datolya szilva) utóérleléséhez viszont valóban az almát hívják segítségül a kistermelők de nem elég egymás mellé rakni a két gyümölcsöt, össze is kell zárni őket.
A kakit féléretten kell leszedni a fáról, úgy tárolható hosszú ideig, a szükséges mennyiséget almával zárják össze (pl egy nylon zacskóba csomagolják), ahol néhány nap alatt beérik.
Nem jó megfogalmazás, hogy az alma elrontja a többi gyümölcsöt, pláne nem néhány nap alatt, akinek van alma fája, esetleg több mázsa almát is tarthat a kamrában, vagy pincében, nem teszi neki tönkre a többi zöldséget, gyümölcsöt.
A kereskedésekből vásárolt zöldség, gyümölcs esetében azon is el lehet gondolkozni, hogy az kapott-e valamilyen vegyszeres kezelést, nem attól viselkedik-e "furcsán".
Pl a zöldségesnél vásárolt téli alma miért is kezd el tönkre menni, hisz elvileg azok több hónapon keresztül eltarthatóak.
Pont az alma az, amit nem muszáj hamar megenni.
Hűvösebb helyen (spájz, terasz) kibír 1-2 hetet papírládában.
Pincében, ahol megfelelő a páratartalom.
Egyébiránt a 3-as tökéletes leírást adott. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!