Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi adja a sajt ízét ?

Mi adja a sajt ízét ?

Figyelt kérdés
Sajnos nem ismerem a sajt gyártás folyamatát, de , ha összehasonlítunk két sajtot, ami egyformán tehéntejből készül, akkor lesz jó és rossz sajt is köztük. De miben tér el a kettő egymástól ? Mostanában elég sok íztelen sajthoz volt szerencsém.

2022. szept. 26. 20:01
 1/10 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy a sósabb sajtok jobbak lennének ?
2022. szept. 26. 20:01
 2/10 A kérdező kommentje:
Valamilyen módon fűszerezik ezeket ?
2022. szept. 26. 20:03
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Az érlelés és a hőmérséklet vagy és az elkészítési mód például főzik,oltják,és esetleg a fűszerezés.
2022. szept. 26. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
93%

Minél hosszabb az érlelés folyamata, annál intenzívebbek az ízek.


A 24 órát "érlelt" trappista kb. radírgumi ízű...

Bezzeg a 36 hónapot érlelt grana padano, vagy parmigiano reggiano...! Na annak van íze:)

2022. szept. 26. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Vannak fűszerezett sajtok, de azokon azt feltüntetik.

A sajt íze a tejtől és az elkészítés módjától függ.

Pl. soha nem lesz olyan egy magyar tehén tejéből készült gauda, mint egy holland tehéné, ami tengeri levegőn növő holland füvet legelt.


Az íztelen sajtok oka leginkább az érés hiánya. Ha gyártóknak nem éri meg hetekig tárolgatni, ezért sokszor éretlen sajtot lehet a boltban kapni.

Én pl. ha trappistát veszek, akkor nem boltban daraboltat, hanem egész tömböt eszek, és nem bontom ki mg pár hétig.

Annak idején a szakdolgozatom a sajtérés közbeni érzékszervi változásokról szólt, így volt alkalmam a pár napos sajttól a túlérett állapotig követni a folyamatot. Jelentősen változik az íz és az állag is.

2022. szept. 26. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
5. A tesóm is otthon érleli a trapit. Bekeni tömény sóoldattal és hónapokig a hűvös kamrában tartja.
2022. szept. 26. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
#5 #6 tök jókat írtok, erre nem is gondoltam. Mennyi ideig állhat el bontatlan csomagolásban ?
2022. szept. 26. 20:32
 8/10 anonim ***** válasza:
87%

7. Nem csomagolásban csinalja a tesóm! Úgy bepeneszedne.

Olvass utana, nézz kepeket, hogyan kezelik a nagy karika sajtokat. Fa polcokon, hetente forgatják, ecsetelik sóoldattal peneszedes ellen.

2022. szept. 26. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Itt egy remek leírás sok keppel... a parmezán gyartásról


[link]

2022. szept. 26. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
94%

Rá van írva a csomagolásra, hogy meddig áll el bontatlanul. Azon belül nem szabad bepenészednie.


Az érlelési idő függ a sajt fajtától és a körülményektől. Pl trappistának 4 hét elég megfelelő hűvös helyen. 4°C-os hűtőben kevés a 4 hét.

Kísérletezni kell. A túlérett sajtnak csípős, kesernyés íze van. Nagyon rosszá tud válni. Rosszabbá mint amikor éretlen volt.

2022. szept. 26. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!