Mi adja a sajt ízét ?
Minél hosszabb az érlelés folyamata, annál intenzívebbek az ízek.
A 24 órát "érlelt" trappista kb. radírgumi ízű...
Bezzeg a 36 hónapot érlelt grana padano, vagy parmigiano reggiano...! Na annak van íze:)
Vannak fűszerezett sajtok, de azokon azt feltüntetik.
A sajt íze a tejtől és az elkészítés módjától függ.
Pl. soha nem lesz olyan egy magyar tehén tejéből készült gauda, mint egy holland tehéné, ami tengeri levegőn növő holland füvet legelt.
Az íztelen sajtok oka leginkább az érés hiánya. Ha gyártóknak nem éri meg hetekig tárolgatni, ezért sokszor éretlen sajtot lehet a boltban kapni.
Én pl. ha trappistát veszek, akkor nem boltban daraboltat, hanem egész tömböt eszek, és nem bontom ki mg pár hétig.
Annak idején a szakdolgozatom a sajtérés közbeni érzékszervi változásokról szólt, így volt alkalmam a pár napos sajttól a túlérett állapotig követni a folyamatot. Jelentősen változik az íz és az állag is.
7. Nem csomagolásban csinalja a tesóm! Úgy bepeneszedne.
Olvass utana, nézz kepeket, hogyan kezelik a nagy karika sajtokat. Fa polcokon, hetente forgatják, ecsetelik sóoldattal peneszedes ellen.
Rá van írva a csomagolásra, hogy meddig áll el bontatlanul. Azon belül nem szabad bepenészednie.
Az érlelési idő függ a sajt fajtától és a körülményektől. Pl trappistának 4 hét elég megfelelő hűvös helyen. 4°C-os hűtőben kevés a 4 hét.
Kísérletezni kell. A túlérett sajtnak csípős, kesernyés íze van. Nagyon rosszá tud válni. Rosszabbá mint amikor éretlen volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!