Ma jár le a pulyka darálthús. Ha vacsorára elkészítem és holnap ebédre is marad, megehetjük még holnap is? Nem fog megromlani?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Alap hogy darált húst nem veszek mert abba bele nyomnak minden szart amit húsnak nem tudnak eladni és darálás előtt fűtés nélkül ott áll a darálóban vagy valahol máshol.
Ha netalán mégis dolgom van darált hússal akkor nem a lejárat átnézem hanem az állagát meg a szagát, ugyanis hamarabb meg tud büdösödni mint a lejárata. A pulyka talán kevésbé mert száraz hús.
Ha kifogástalan a nyers darálthús, akkor elkészítheted és utána megfelelő körülmények között napokig eláll, de mindig csak hőkezelés után fogyaszd, ha biztonságban akarsz lenni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sose a dátum döntsön, hanem az élelmiszer állapota. Az a számsor csak azért van ott, hogy a hatóságok egyértelmű dologhoz köthessék a termék eladhatóságát. Mondhatjuk azt is, hogy az nem neked szól, hanem az eladónak és a hatóságnak.
Ha sem színre, sem szagra, sem pedig állagra nem tapasztalsz elváltozást, fogyaszd egészséggel. Viszont ha bármi is furcsa, inkább ne kockáztass, még mindig jobb a pénzkidobás mint egy ételmérgezés.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A kérdésben felvetett két rész nincs is egymással összefüggésben, ha egy teljesen friss húsból készül ételt kint hagysz a melegben több órára, az is megromolhat, illetve egy lejáró szavatosságú, de még fogyasztásra kifogástalan húsból készült étel sem romlik meg a hűtőben azért, mert az egyik alapanyagnak "tegnap lejárt a szavatossági ideje".
A szavatossági idő fogyasztóvédelmi szempontból fontos, lehet nincs semmi baja, tökéletes minőségű, de azt már tilos kereskedelmi forgalomban felhasználni (pl étterem), eladni.
A háztartásokban nagyon sokszor használnak fel lejárt szavatossági idejű élelmiszert, ha annak egyébként nincs semmi baja.
Nem megfelelő körülmények között tartva megromolhat a szavatosság lejárta előtt is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!