Valóban igaz vagy csak marketing hogy ha nem bio ételeket veszek akkor csak mérgezem magam mert csak a bio ételek nem tartalmaznak mérgeket?
Van ez a mondás: kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg. Angolul úgy mondják, the dose makes the potion.
A lényeg pont ez, nem csak az számít, hogy mi, hanem az is, hogy mennyit fogyasztasz belőle. A rendes vegyszerrel permetezett (nem bio) gyümölcsök, zöldségek sem veszélyesek, nem véletlenül vannak határértékek. De a bioban is lehetne olyan anyag, amiből a túl sok (de nincs benne túl sok) gondot okozna.
És akkor olyan pici dolgokat ne is említsünk meg, hogy mondjuk a bio zöldség-gyümölcs földjében mondjuk máshol megmérgezett vakond/róka/akármi pusztul el, a dög felett a bio sárgarépával. Vagy csak odajárnak "jelölni". Bizonyos országokból származó terményeket pedig egy speciális vegyszerrel "gázosítják", hogy az esetlegesen bennük levő invazív kártevő ne legyen behurcolva, aztán, mivel a cimkén szerepel a "bio", ezért bio-ként kerül a polcokra.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy pl. a "bio" alma sokszor háromszor akkora, mint a nem bio, és egy fél kukac sincs a cseresznyéjükben. Na vajon mitől?
A piaci sokszoknyás néni "ez az én kertemben termett, aranyoskám"-ban sem lehet megbízni, mert mi van, ha 2 méterre a pottyantós buditól nőtt az a "bio" saláta, és mi van, ha a fokhagymán otthon megtalálod a produce of China cimkét, mert elfelejtette leszedni?
A "bio" jelzésű földek meghatározásánál sem kellene annyire elhinni mindent (hány éve volt parlagon, vagy nem vegyszerezve stb), főleg nem Magyarországon, ahol kilóra megvehető az összes állami alkalmazott.
Szóval nem kéne annyit hisztizni.
Bio az, amit TE termelsz meg.
#3
"Bio az, amit TE termelsz meg."
És még az sem biztos.
Nekünk elég nagy telkünk van Pest megyében, sok gyümölcsfával beültetve és volt egy kb. 50 m2-es konyhakert. Már nincs.
A gyümölcsfák már olyan nagyok, hogy permetezésük szóba sem jöhet.
Ellenben közel van a Ferihegyi repülőtér (20 km-es körzetben) és felettünk (is) engedik ki a leszállásra készülő gépek a kerozint.
Heti rendszerességgel a kint álló autón, kerti bútoron vastagon áll esőszerű pontokban a ragacsos üzemanyag. Nyilván ez a földbe is megy, nem csak a tárgyakra, zöldségre, gyümölcsre.
Erről a háziorvosunk kezdeményezésére régebben TV műsor is volt, akkoriban felkapták a témát, majd elhalt.
Mi csak saját szükségletre termeltünk, de már nem csináljuk. Viszont ha piacra vinném, tiszta szemekkel mondhatnám, hogy "bio", mert mi valóban nem permetezzük, ...csak az égből jön a méreg, ahogy az Isten tudja honnan érkező savas és egyéb mérgező esőkben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!