Főzés közben miért csírázik ki a lencse?
Ez egy hamis állítás, ez tény!
A megfigyelésed viszont részben igaz, viszont az abból levont következtetésed téves. Valamint megfelelő bizonyíték nélkül állapítottad meg tényként. A főzés hatására ugyanis nem csírázik ki a lencse, hanem csak a meleg víz (és az azt megelőző áztatás) hatására hidratálódik ami térfogatnövekedéssel jár. Így a magon már alapból megtalálható gyököcske megduzzad és kicsit kitüremkedik a magtól.
Ez első ránézésre összetéveszthető a csírázással, mivel annak az első fázisaiban is hasonló folyamat játszódik le (legalábbis kívülről nézve). A valóságban a forró vízben mag gyorsan elveszti termőképességét így nem tudna kicsírázni. Valamint ez a folyamat alapból 3-7 napot venne igénybe ami kicsit lassabb mint főzés az az idő ami alatt a főzés miatt elpusztul a mag.
Ha szeretnéd magadnak is tesztelni próbáld meg előbb lefagyasztani a magot (majd fagyasztva tartani pár napig). Ez elöli így nem fog tudni csírázni, ha ez után is jelentkezik ez a jelenség a főzésnél, akkor láthatod hogy nem csírázás (érdemes nem forrázottat is megpróbálni kicsíráztatni ha az kicsírázik akkor a fagyasztás nem volt elé hatékony).
2-es! Köszönöm szépen a magyarázatot!
Nem az az ismeret volt bennem, hogy csírakezdemény van a magokban, hanem úgy tudtam / gondoltam, hogy azok egyszerűen magok és víz hatására indulnak csírázásnak. Ezért gondoltam, hogy tény, amit leírtam.
Még egyszer köszönöm a magyarázatot! Szép napot kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!