Jó még ez a tojás?
Március 5-én járt le a szavatossága, de olvastam hogy meg lehet állapítani a szavatosságot úgy is, hogy vízbe tesszük, és ha nem lebeg, hanem lent marad, akkor a tojás még jó, és fogyasztható. Na ezek a tojások lesüllyednek, és az egény alján vannak. Ez így akkor biztos ehető?
Másik teszt, hogy megrázzuk a fülünk mellett, és ha bármi lötyögést hallunk, akkor kuka. Ez nem lötyög, semmit nem hallok.
Kb. 2 hete járt le, de a tesztek szerint jó. Szerintetek megegyük őket?
Én is szoktam használni ezt a "rázós trükköt".
Viszont attól, hogy a tojás "lötyög", attól még nem minden esetben romlott. Ugyanis a tojás héján a nagyon apró pórusokon keresztül a nedvesség távozik, ami miatt a légkamra térfogata megnő. Viszont ha a tojás hűvös, száraz helyen (nem feltétlen hűtőben, hanem pl. kamrában) volt tárolva, akkor a folyadékvesztés még nem minősül adott esetben "romlásnak".
A tojás minőségének megállapítására sokféle módszer létezik még. Pl. ott a „terülős teszt”, azaz az ember felüti a tojást egy lapos tányérra és megvizsgálja hogy mennyire terül szét a fehérje ill. a sárgája, ebből is megállapíthatja a tojás frissességét: [link]
Egyébként ez az oldal (ahonnan a kép is származik) elég részletes útmutatást nyújt a tojások frissességének teljeskörű vizsgálatához (az oldal ugyan angol nyelvű, de a fordító adott esetben segíthet): [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!