Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ennyire vizezik a gyàrtók a húst?

Ennyire vizezik a gyàrtók a húst?

Figyelt kérdés
Vettem 2 kg tarjàt. Mondom lesütöm. Kiszedtem a csontot, fűszer, pici zsíradèk. Most kivettem a húst, a teli tepsiből maradt az 1/3 a. Lemèrtem, nem egèszen fèl kiló, ès a szaft lefolyt a tepsiről, anyi lett benne. Dolgoztam abba a boltba, tudom mit àrulnak, sose vizesztük fel....
2022. febr. 19. 14:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
73%
Ne haragudj de hogy lehet a tarjàt vizezni?
2022. febr. 19. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
nem biztos hogy vizezik, dea2/3 a hogy tűnhet el?
2022. febr. 19. 15:05
 3/12 anonim ***** válasza:
85%
Összesül?
2022. febr. 19. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
😧enyire?
2022. febr. 19. 15:08
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Simán elképzelhető!!

Mennyi volt a csontozás után? Gondolom azt nem mérted le.

A csont nélküli tiszta húsnak a sülése vesztesége simán 40% fölötti.


Biológiából te is tanultad, nem, hogy az embernek is kb. 2/3-a víz. Nem kell ezen ennyire meglepődni.

A sejten kívüli, és belüli állományból is veszít egy adott hús sütés közben.

Alapból, azzal, hogy kicsontoztad, kaptál 1,3 - 1,4 kg húst?

Vegyünk egy átlag sütést, legyen 42%-os veszteség, de ha nem olyan a hő kapacitás, vagy te "rontasz" el valamit, simán lehet 45 is. Sőt, ha pl. szeletenként sütöd "zsírjára" (tehát ropogósra, szakzsargonban a lelkét is kisütöd) nem túlzás 50% fölötti veszteségről beszélni!

Máris 75 deka környékén járunk! Sőt, ha az utóbb vázolt verziót nézzük, közelebb járunk a 60-hoz, mint a 70-hez.

Itt még mindig van egy 25 (vagy 10) dekás differencia, mert te fél kilót említettél.

Az igazsághoz tudni kéne, hogy csontozás után pontosan milyen tömegű hússal kezdtél el dolgozni, illetve azt, hogy pontosan milyen hőbehatáson ment keresztül a hús.


Ezen felül befolyásoló tényező az állat kora, neme, vágás ideje...


Összességében nézve, csak egy egészen kicsit tűnik túlzónak a veszteség.

Egy amatőr csontozás simán válasz a kérdésre.


(És sokan nem értik, hogy egy 20 dekás szelet hús, miért kerül annyiba pl. egy étteremben. :) Hát , nagyon sok egyéb tétel mellet ez például az egyik ok. :))

2022. febr. 19. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
71%
2022. febr. 19. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
88%
A tarjából még a zsír is kisül.
2022. febr. 19. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
7-es, igen, (5-ös vagyok) ha az van "troszkára" sütve, akkor kúszik 50% fölé a veszteség.
2022. febr. 19. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
80%

Az eredeti súlyból lejön először a csont súlya, az átlagban 25-30 %, a két kilóból lett másfél vagy még kevesebb.

A húsok - föleg a gyorshízlalású, fiatal állaté - 70 % vizet tartalmaznak, a másfél kilóból ha csak ennek a fele sül ki, akkor is marad kb fél kiló.

Ezen kívül még zsír is sült ki belöle, szóval nem igazán csodálkozhatsz.


Ha öreg állatot vettél volna, akkor abban kevesebb a víztartalom, ott eseleg 70 dkg is lehetett volna a kés hús.

2022. febr. 19. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
79%

Ilyen a természet a te tested 70% a is víz, egy embernek is eltűnne igen nagy része.

Olyan mint amikor gyümölcsöt aszal az ember.

2022. febr. 19. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!