A kuszkuszról mit kell tudni, ti hogyan, mihez használjátok?
Igazából egy tésztaféle, leginkább durumbúzából készűl, bár nálunk van sima búzalisztből is.
Én egy fej vöröshagymát pirítok meg egy kis olivaolajban majd a kuszkuszt amikor már üveges a hagyma hozzáadom és hagyom hogy pucit pirúljanak a szemek, felöntöm addig vizzel amíg ellepi, amíg puhára nem fő és meg nem dagad folyamatosan pótolom a vizet ha lefőne. Miután megvan egy kis sóval, borssal, néha vegetával ízesítem általában köret de én nagyon szeretem magában is enni
Második verzió, a fentiek alapján főzöm meg de több vízben, mellé krumplit adok hozzá, miután minden megfőtt, édes száritottpaprikát, sót, borsot, adok hozzá, ha szereted borsót is lehet. ( Füstölt kolbászt is piríthatsz hozzá) ilyenkor már szerintem megállja főételként is.
Ha egészségesen akarod brokkolit, édesburgonyát is tehetsz bele, pirospaprikát, lilahagymát...
Szerintem finom és nagyon jól variálható.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A kuszkuszban az a jó, hogy nem kell főzni. Forrásban lévő vizet kell ráönteni, vagy forrásban lévő vízbe kell önteni a kuszkuszt, és lezárni alatta a tüzet, majd letakarni és 10 percig állni hagyni. A lényeg az, hogy a víz pont kétszerese legyen a kuszkusznak, nem súlyra, hanem térfogatra. A vizet természetesen előzőleg sózni kell.
Köretként szószos húsokhoz, zöldségekhez lehet adni, és akkor legjobb a fent leírt, natúr változat. Ha önálló ételként szeretnénk elkészíteni, vagy köretnek jellegtelenebb ízű dolgokhoz (mint pl. grillezett csirkemell, grillzöldségek, tojásrántotta, stb.) akkor érdemes ízesíteni. Ennek ezerféle módja van, ízlés szerint szinte bárhogy lehet. De mivel arab eredetű étel, én leginkább közel-keleti fűszerezést szoktam alkalmazni (római kömény, gyömbér, kurkuma, szerecsendió, fahéj, esetleg még oregánó és/vagy koriander).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A kuszkuszt mondjuk nem kell se pirítani, se főzni. Dupla mennyiségű forró vízzel kell felönteni és lefedni. Ennyi.
Amit en szeretek: Elkészíted a kuszkuszt -1:2 arányban kuszkusz és forróvíz, lefeded- aztán átkevered. Jalapeno, koktelparadicsom, újhagyma összevágva, ezt belekevered. Jó sok citromlé, kevés olívaolaj, petrezselyem és menta bele és kész. Néha párolok hozza csirkemellet, azt sóval, borssal és korianderrel ízesítem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kimérem a kuszkuszt, beteszem egy tálba. Adok hozzá (mondjuk 10 dekához) 1 teáskanál olívaolajat (de sima étolaj is jó), jól elkeverem, hogy minden szemet érjen az olaj. Adok hozzá pici sót, azzal is elkeverem, és leöntöm a térfogata kétszeresének megfelelő, forrásban levő vízzel. Ráteszek egy fedőt, 15 perc múlva leveszem, villával fellazítom, és már lehet is enni.
(Lehet cifrázni, apróra vágott zöldpetrezselymet lehet hozzá keverni pl.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!