Akinek a vadkovászos kenyérre váltáskor megszűnik a puffadtsága, lehet cöliákiás gluténérzékeny?
Nem is tudtam, hogy Huffnágel Pisti is cikkezik az interneten. Amúgy csak egy dolog, hogy ez már egy új változata a korábbi cikknek, ebben is van korrigálni való bőven! Bár igyekszik óvatosan fogalmazni, de végül csak belefut olyan kijelentésekbe, amelyekről bátran állíthatjuk, hogy fogalmunk sincs. A tudomány mai állása szerint. A búzában ugyanis sokféle fehérje van. És valójában fogalmunk sincs, hogy a fermentáció során melyikkel mi történik. Csak találgatunk. Mindenkinek saját magának kell kikísérleteznie, hogy az ő általa fenntartott kovász, vagy kovászok, és az általa használt technológia (előállítási folyamat, [mennyiségek, hőfokok, időtartamok]) mennyiben befolyásolják a gasztroenterális tüneteit. Mert ezekről konkrétan még rendkívül keveset tudunk.
De van cukorbeteg, aki a kovásszal készült kenyeret alacsonyabb glikémiás indexű élelemnek tapasztalja, mint a bóti kenyeret. Van aki meg nem puffad tőle, míg a nagyüzemi kenyértől igen. Szóval ez kísérletezést igényel - ez kőkemény emberkísérlet - önmagadon...
De a cölikália, az más...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!