Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Akinek a vadkovászos kenyérre...

Akinek a vadkovászos kenyérre váltáskor megszűnik a puffadtsága, lehet cöliákiás gluténérzékeny?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 24. 12:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
82%
Nem, a glutén ugyanúgy megvan ebben a kenyérben is, a puffadást esetleg az élesztö okozhatja, a glutén nem.
2021. ápr. 24. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
94%

Nem . Az élesztőnek-kovásznak - liszt minőségének stb semmi köze a cöliákiás gluténérzékenységhez . Olyan van,hogy valaki az élesztőtől puffad pl , meg olyan is,hogy búzaALLERGIÁJA van,és nem az összes típusú liszttől ,ismerek ilyen embert. Ez azér tvan mert az allergiatesztek sem tudják megfelelően differenciálni pontosan melyik fehérjére is allergiás valaki.

Illetve létezik a nem cöliákiás eredetű gluténérzékenység,de itt sem az élesztő hanem maga a glutén a probléma , azzal a különbséggel,hogy a vékonybélbolyhok sorvadása nem következik be,de rosszullétet,emésztési problémákat,bőrproblémákat okoz az illetőnél a glutén

2021. ápr. 24. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
22%
Azért számíthat, hogy kovásszal van-e a kenyér, mert a kovászos kenyér kelése közben a kovász megeszi a glutén egy részét. Mégpedig azt a részét, ami nem állt össze hosszú gluténláncokká. A gluténnek ez a specialitása, hogy ahogy áll a tészta, hosszú láncokat alkot. Ez az a tulajdonsága a gluténnak, ami miatt a gluténmentes kenyerek egész másmilyenek. Viszont amelyikből nem lett ilyen lánc, az nagyobb valószínűséggel okoz panaszokat. Azt nem tudom, hogy ez cöliákiás esetben is igaz-e, vagy csak valami egyéb típusú gluténérzékenységnél. Viszont én attól még elmennék a helyedben orvoshoz, mert ha cöliákia, de így tünetmentessé tetted, attól még hosszútávon lehet bajod.
2021. ápr. 24. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
78%
A kovász nem "eszi meg" a glutént, hanem a keményítöt bontja!
2021. ápr. 24. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
46%

#4, az az élesztő, nem? Legalábbis nekem ezt magyarázta valaki, hogy a kovászban levő gombák-bacik glutént vagy glutént is esznek, és először ezeket a szabad példányokat, utána azt is, ami már láncba állt. Ilyenkor túlkel és szétfolyik a kenyér.


De ez igazából mindegy is, a lényeg, hogy a kérdező inkább vizsgáltassa ki magát.

2021. ápr. 24. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

4-es, ne terjeszd ezt a marhaságot, légyszíves, főleg, hogy fingod nincs a gluténról, ami NEM az élesztő, sem pedig keményítő.


Ha nem tudsz valamit, oké, de olvass utána és ne mondj bromságokat.

2021. ápr. 24. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Semmi köze hozzá, csak egyes idióták szeretik ezt terjeszteni, aminek nulla a valóságalapja, és ha egy cölis kovászos kenyeret eszik, ugyanúgy pusztítja a bélbolyhait.
2021. ápr. 24. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
Nem úgy értem, hanem az élesztő eszik cukrot meg keményítőt. És pontosan tudom, mi az a glutén, ne aggódj :-)
2021. ápr. 24. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
A 4-es vagyok, nem értem, mi baj a válaszommal, éppen azt írtam, hogy a kovászos kenyérben sincs kevesebb glutén!
2021. ápr. 24. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
2021. ápr. 25. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!