Mit jelent az, hogy rántani való csirke?
Háztáji csirkét szeretnék venni, és azt írják, hogy rántani való csirkejuk van.
Az miben másabb, mint a sima?
Kisebb?
Még zsengébb a húsa. Könnyebben átsül.
Nem olyan kivénhedt tyúk, amiből már csak levest lehet főzni.
A rántanivaló csirke aránylag kicsi, 1 kiló alatti, ezért jobban, gyorsabban megsül, a nagyobb esetleg nem, ezért ezt jó rántani.
A háztáji csirke húsa kevésbé vizes, tömörebb, mint a bolti gyorshízlalt, ezért a nagyobban csak fözni vagy párolni lehet, gyorsan átsütni nem.
A kérdéseden túl, nekem az is érdekes, hogy mitől "háztáji" az a csirke.
Nálunk a háztáji, tanyasi csirke azt jelenti, hogy a kertben viszonylag szabadon mozoghat, kapirgálhat, a takarmányozás mellett sok természetes táplálékot is eszik, és a takarmányozása is főleg mag keverékekkel (kukorica, búza, tritikálé, stb)
Ettől a tartásmódtól lesz más a hús minősége, mint a baromfi telepeken, tápokkal, koncentrátumokkal felpumpált "bolti" csirke.
A minőségnek megvan az időbeli ára is, a telepeken 6 hét alatt nevelnek a napos csibékből vágóhídra kész árut, szabad neveléssel 10 hét alatt jó, ha rántani való méretű lesz.
A csibéknek van hőigényük, mégpedig elég nagy, kertekben, tanyákon április vége előtt nem igen tartanak szabadon csibéket, mert azok megfáznak, elpusztulnak, s ha előnevelten viszik oda a rántott csirke szezon akkor is májusban, június elején kezdődik.
Nem mondom, hogy kizárt a háztáji jellegű tartás, lényeges pont a takarmányozás, de valódi háztáji, tanyasi, szabadban nevelt csirke ilyenkor még nincs ehető méretben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!