A tojást nyersen nem ajánlott enni, de a sárgáját mégis nyersen eszik. Miért?
Sokan undorodnak pl a tiramisutól, mert a tojás nyers benne.
De ha tükörtojást készítenek, a sárgáját mégis nyersen/folyósan hagyják.
Most akkor mi van? 🤔
ha már megsütötted rendesen akkor az már nem nyers, legfeljebb hígabb, lágyabb.
fordítsd meg a teflonban a tükörtojást, és süsd meg a másik felét is.:)
Kerdező
Ismered a habrolót?
Vajas tészta, tojáshabbal töltve.
Nyers fehérje plusz forró cukorszirup.
Ennél a forró szirup a hőkezelés.
Pedig csak hozzá van keverve. Nincs főzve pluszban.
1es voltam
A friss tojás hélyon velül kórokozó-mentes. A fehérjét az állaga miatt többnyire nem eszik. A tükörtojásnál a minimális hőkezelés nem oszt és nem szoroz. A fehéréból készült tojáshabot is sokan nyersen eszik.
A sérült hélyú tójásban viszont könnyen elszabadulnak a baktériumok. Akár krémestől is lehet szalmonella mérgezést kapni, pedig az átmegy hőkezelésen.
Nálunk az egy sérült tojás miatt az egész család azt kapott.
Sok ételben van nyers tojás, ha a szabályokat betartják, nem okoz semmi problémát.
A friss tyúktojásra nem is jellemző, hogy attól baja legyen a fogyasztójának (nyilván, aki allergiás rá, az nem eszi meg), bajt az okoz, ha szakszerűtlenül tárolják az ételt illetve, ha tiltott baromfi (kacsa, liba) tojásokat használnak.
A szalmonella fertőzés egyébként nem kimondottan a tojások miatt történhet, de egy plusz rizikó lehet a nyers tojás az ételben, ugyanakkor a főtt ételben is elszaporodhatnak a baktériumok, ha az nem megfeleselően van tárolva.
Természetes, hogy a hőkezelés egy plusz védelmi lépés a baktériumok ellen, de vannak ételek, amelyekben tradicionálisan nyers tojás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!