Miert irjak igy, hogy friss "sertes gulyashus"?
Pontosan!
Azt kellett volna írnia, hogy pörköltnek való sertéshús.
Az ősi paraszti állattartó "foglalkozások": csikós, gulyás, pásztor, kondás.
A ridegtartású marháké a gulyás, a házi tartású marháké a csordás.
A konda = disznó csorda. Kondás, más néven a kanász őrzi őket.
A segédjeik a juhász bojtár és csikós bojtár.
A gulyás levest a marhákat őrzők, a gulyások főzték.
Onnan a neve.
A "gulyáshús" darabolási méretet és formát jelent a kereskedelemben, nem pedig konkrét receptet.
Ezért NEM kellett volna azt írni, hogy "pörköltnek való sertéshús", mert ez nem az, amit közölni akartak.
Az addig rendben, hogy a gulyás marhából készül eredetileg, éppen ezért van "csirkegulyás", "sertésgulyás", ami azt jelenti, hogy ebböl a húsféléböl gulyás módra készült fogás.
EZ éppen olyan, mint a gombapörkölt - a pörkölt húsétel, a gomba elötaggal jelzik, hogy ebben az esetben nem abból van, vagy a vadas - ez is nem-vadból készült fogás vad módjárá készítve.
Pörkölt húst kellett volna írni.
A gulyásleves eredetileg marhából készül. Nem helyes kifejezés, dehát az emberek tévednek, ezzel semmi gond.
Pasztor etel a gulyas … bogracsos paprikást jelent.
Nincs olyan megkulonboztetes, hogy a juhasz birka paprikást keszit, a kondas sertes paprikást foz, a gulyas csak marha paprikást eszik. A bográcsban keszult paprikást nevezzük altalanosan gulyasnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!