Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A természetes, hogy a méz kő...

A természetes, hogy a méz kő kemény lett, míg a maradék nagyon folyékony?

Figyelt kérdés

Nem én vásároltam, nem én tároltam, de hozzám került. A teteje nagyon poros volt. Lehetséges, hogy annyira megkeményedik, hogy kopogni lehet rajta kanállal? És ugyanabban az üvegben nagyon híg méz(?) is jelen van.

MAGYARÁZATOKAT KÉREK! Tudományosat, amennyiben lehet!



2020. aug. 17. 22:43
 1/8 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy karamelles íze van.
2020. aug. 17. 22:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A méz kristályosodik, attól nem "hamis". Nekem is volt itthon ilyen vegyes állagú hársmézem. Meleg vízbe téve az üveget újra folyóssá varázsolhatod. Csak ne legyen forró a víz.
2020. aug. 17. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Természetes. A mézben kétféle cukor van, gyümölcscukor és szőlőcukor. Az utóbbi gyorsan kristályosodik. A méz állagát az határozza meg, hogy milyen arányban van benne ez a két cukor. A legtöbb szőlőcukor a repcemézben van, az teljesen szilárd, a legkevesebb az akácban, a tiszta akácméz évekig folyékony.
2020. aug. 18. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Értem. Kristályosodást már néhány fajtánál tapasztaltam, de nem ilyen mértékben, hogy még kanalazni se lehet belőle.


A karamelles ízt hogyan nyerhette el?

(Ment a hasznos gomb mindkettőnek.)

2020. aug. 18. 09:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Tudni lehet, milyen virágból van a méz?
2020. aug. 18. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert a virág(növény)fajtától függően más és más ízűek az adott mézek.

Pl. az akácméznek van a legkevésbé intenzív íze, és ez a fajta a legvilágosabb színű is. A legkarakteresebb, legsötétebb színű az erdei méz (ami valójában nem is virágméz, hanem harmatméz).

A mézeskalácshoz a napraforgó méz a legjobb, ugyanis rendkívül jól színez.

Ínyenceknek ajánlott a repceméz, ami már napok alatt szinte fehérré kristályosodik. Ebből lehet a legkiválóbb krémmézet készíteni.


Sorolhatnám még :)

2020. aug. 18. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A pitypangméz (nem a házilag fözött, hanem amit a méhek készítenek) erösen karamelles ízü, lehet, hogy az is van benne. Meg erösem ikrásodik is.
2020. aug. 18. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Sajnos nem tudom, hogy milyen fajta méz.


6-os! Köszönöm az egyéb hasznos információkat!


A kristályosodott része olyan vajszínű, de annál valamivel sötétebb, azonban a folyós része sötétbarna. Valahogyan most el tudom képzelni, hogy erdei méz tovább ülepedett(//érlelődött?) és emiatt lett karamelles íze, bár:

7-es, ahogyan írod a pitypangmézet...nem tudom. Lehet, hogy akkor az.


Lényeg az, hogy egyből nem gyanakodtatok, hogy valami adalék lehet, tehát esélyes, hogy természetes.

2020. aug. 18. 19:12

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!