A boltokban kapható húsok nagyon durván táposak? Vagy csak a csirke van durván telerakva hormonnal, a kacsa, liba, sertés kevésbé?
#11 Akkor már elárulom neked mint agrár tanulmányait végző ember.
A preciziós állattartás törekedik egy jól mérhető ZÁRT rendszerre. Ezért nincsenek fertőzések vagy csak eseti legtöbbször egy egyedesek. Kivülről nagyon kis eséllyel jut be fertőzés mivel mindent és mindenkit fertőtlenítenek aki közvetlenül érintkezik az állattal és "kintről" érkezett. Van antibiotikum használat. Ha az adott Kódszámú egyed megbetegszik akkor kezelés alá kerül de nem is juthat vágóra amig nem ürül megfelelő mértékben az gyógyszer a véréből. Ez minden gyógyszeres üvegen/csomagoláson fel van tüntetve.
A csirke azért lesz vágóképes ilyen hamar mert az a fajtát például a modern Broiler csirke típusokat erre nemesítették ki. A takarmányozásuk pedig labori részletésséggel és pontosággal van megvalósítva. Mivel ezek az állatok sokkal jobban építik be az adott húsrészekbe a takarmányból nyert tápanyagokat.
Mivel a szabadtartásút nem tőled 100-500km-re vágják és utána hűtik majd rakodják fel egy hűtős teherautóra ahol lerakják neked a boltbi hűtőbe. Ahonan te valószínűleg pár napra berakod még a hütődbe/fagyasztódba amik ugye totál arra vannak beállítva, hogy a többszőr megszakított hűtéslánc után végre optimális hőmérsékleten tartsák a húsodat.
Nem minden szép és nem minden jó se a nyagiparnál se a te stílusodban. Viszont látod amennyi ház annyi szokás. 2020-ra elértük, hogy a hazai állattartó telepek jelentős része világ szinten is erősen fejletnek számít.(Tudom de há van ilyen meg olyan cikk/kép/videó ami nyilván nem azért lett kiemelve tömegből mert kell a nézetség. Véletlenül sem a verekedésekről írnak az újságok hanem arról, hogy a több 99,98% nyugodtan sétál az utcán) Azok egyrésézét sajnálom akiknek ilyen problémájik vannak a "bolti" húsokkal. A többieknek pedig ajánlom megnézni, hogy honnan van az amit megesznek és a dátumokat a csomagoláson.
#10-es Végre egy értelmes ember aki reálisan látja a dolgokat.Teljesen mértékben egyetértek veled.
Az "agrárosok" a nagyipar pártján lobbiznak,egy szavuk sem hihető.
Én hiszek az "agrárosoknak". Mindamellett némi különbség van a bolti (nagyüzemi) és a házi csirke húsa között, többek között az, hogy az állat mennyi zöldet eszik, mennyit tud szabadon mozogni és mennyi természetes fény éri. Persze ez irányban is vannak törekvések a húsiparban, ld. "boldog csirke".
Amennyire laikusként utánaolvastam, a takarmányok tartalmaznak valamennyi szóját, de sokan ugyanilyen bolti tápot adnak a saját csirkéiknek is, úgyhogy ezt nehéz kikerülni.
Vicces vagy 11es, de nem így szoktam csinálni. Lehet te már úgy nőttél fel, hogy csak ilyen csirkéket ettél de nekem volt szerencsém még a normális(abb) csirkehúshoz és jelenleg is csak házit veszek megbízható forrásból. Milyen érdekes annak nincsen semmilyen utóíze, se hidegen se újramelegítve.
Hiába erősködik az agrár tanulmányait végző jóember is, nem kell ehhez megszakítani a hűtésláncot. Egy átlag szupermarketben vett csirke, amit rögtön, aznap megsütök ahogy hazaérek, már mikor kihűl szinte ehetetlen. Szerintem még ti sem hiszitek el amít állítotok, hogy ugyan olyan az íze mint egy szabadtartásu kapirgálós csirkének.
A másik meg, lehet kinemesíteni állatokat jobb hús, vagy éppen jobb tojás/tej stb hozamra. De ugye azt te sem mondod komolyan 12es, hogy a nemesítésnek köszönhető az, hogy 3-4hónap helyett másfél hónap alatt vágósúlyba kerül. Valamit nagyon tudhatnak ha még a természet rendjét is meg tudják változtatni, persze mindenféle hormon és egyebek nélkül.
S köszi, nincs szükségem szenzációhajhász cikkekre ehhez, hisz magam tapasztaltam/tapasztalom mai napig a különbséget mind ízben mind látványban.
Természetesen érthető, hogy milliós nagyvárosokat nem lehet ellátni nagyipari termelés nélkül. Ez egy fajta szükséges rossz. De legalább ne hazudjátok már, hogy ez teljesen jó, egészséges, ugyanolyanok mint a természetes módon tartottak stb.
Rólatok eszembe jut egy írás amit egy pék írt, amiben váltig állította, hogy hagyományos módon NEM lehet rendes kenyeret sütni, mindenképp kellenek az adalékok... Magyarán a hagyományos módszer amit az emberiség évezredek óta használ (liszt, víz, só, kovász, ami ugye szintén liszt és víz csak megerjesztve) az nem működik. Csak az adalékokban gazdag "kenyér" ami mondjuk 50 éve van.
Na az ilyen szintű vak elfogultság miatt nem lehet hinni azoknak akik benne vannak.
De egyétek ha nektek jó, csak ne hazudjatok az embereknek.
Én köszönöm, szintén megvagyok már pár éve a nagyipar nélkül, egészségesebben mint előtte bármikor.
#17
Senki nem mondta, hogy azonos a hús minősége és íze a "kapirgálós" szárnyas húsával.
Köszönöm az elismerést nagyon is tudnak a fajta fejlesztői. Évről évre "hatékonyabb" hús hibridek jelennek meg a piacon. Kevés dolog kell csak ezen hús tömeg eléréséhez a célnak megfelelő genetika, optimalizált tartási körülmények és perciziós takarmányozás.
Senki nem mondta, hogy a beltartalmi értékeik "pontosan" megegyeznek egy szabad tartásos teljesen más fajtájú csirkével. Igen szükség van a "gonosz" profitorientált nagy piaci szereplőkre a globális ellátáshoz.
Továbbra is fent tartom, hogy lehet magasabb minőséget is vásárolni. Vegyük a csirke húst. Egy átlag boltban ha nincsen éppen "akció" 1500 körül van a csirkemell. Ha magasabb minőséget akar az ember akkor azért bizony fizetni kell. Mivel hosszabb a tartás idő így nőnek a költségek. Tudom sok helyen háztól biztos lehet venni 1500 Ft alatt de lássuk be ha valaki csak csirkemellet akar vásárolni mondjuk egy mélyhűtött 100 kg / 7 napos tételt azt nem fogja valaki a kertben kinevelgetni senki.
A vak elfogultság ezek szerint mind a 2 oldalon meg van. Nem hazudtam senkinek ez egy egszerű rágalom amit itt leírsz. Örülök ha KKV szektort támogatod és részben önfenntartó vagy ezzel nincs semmi probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!