Fogyókúra közben lehet édesítőszert bevinni a szervezetbe?
Attól függ, milyen fogyókúrát csinálsz éppen a millió fajtából.
Amúgy a fehér cukornál minden jobb, a legjobb a teljesen édesítetlen minden, mert az édesség iránti vágyad attól függ, hogy mennyi édesség van jelenleg a szervezetedben, azaz ha meg tudod állni, hogy három hétig semmiféle édesítőt ne végy magadhoz, utána nem is fogod kívánni az édesítést, és én ezt tapasztalatból mondom, nem hittem, amikor nekem mondta valaki, mivel nálam nem volt édesebb szájú ember a világon, ám kipróbáltam, és tényleg: egy hónap után kíváncsian mentem a cukrászda elé és tényleg nem is kívántam semmit, sőt, datolyát pl. nem is bírtam enni, mert túl tömény édes cukrosnak éreztem, nem esett jól.
Persze ha nem akarsz teljesen megszabadulni a cukortól, akkor nem is kell lemondanod róla, de mondjuk azért azt is hozzáteszem, hogy a cukor tesz téged éhessé, ha már fogyókúrázol, én még sosem voltam olyan vékony, mint abban az évemben, amikor egyáltalán semmiféle cukrot vagy édesítőt nem fogyasztottam, csak amik a gyümölcsökön keresztül kerültek belém természetes úton.
Ami biztos, hogy minél kevesebbet édesítesz, annál jobban fogysz, úgyhogy te döntesz, hogy mi a fontosabb neked: az édes érzés, vagy a fogyókúrád.
Hajrá! :) (én amúgy nem is fogyókúra miatt kezdtem cukormentesen élni, a szédületes fogyásom annak csak kellemes mellékterméke volt, hogy a 25 éves babahájam konkrétan teljes mértékben eltűnt a hasamról, pedig semmivel sem mozogtam többet, mint előtte...)
Nekem a 2-essel hasonló tapasztalatom volt. Nekem már a sárgarépa is túl édes volt. Több, mint 1 évet teljes édesítés nélkül éltem, mindent kiiktattam, amiben volt. Kutatásokat is néztem édesítőszerekkel kapcsolatban. De túl kevés az adat, hogy biztosat mondjanak. Azok a dózisok, amiket a laboroatkányok kapnak olyan magasak, hogy egy ember nem visz be szervezetébe annyit. Vannak, akik szerint az édesítőszer miatt azt hiszi az agyad, hogy cukor került a szervezetbe, de mivel ez nem történt meg, pótolni kell ezt, és édeset akarsz majd enni, így többet eszel. (gondolom összefügg az édes ízhez való hozzászokással, de mindenki döntse el maga, hogy elhiszi-e).
Emellett van olyan feltevés, hogy az édesítőszerek (vagy egy részük) miatt a bélflórád károsodik, kevesebb baci lesz ott. Szerintem ez igaz lehet, mert egyszer egy nap egy teljes rágógumi csomagot megettem, ami édesítőszeres volt. Másnap meg sok bélszelet kellett ereszteni😅 utána bevettem probiotikumot.
Túl sok nyírfacukortól (xilit) hasmenést lehet kapni. Van olyan édesítőszer, ami nem 0 kalóriás, pl. szorbit(ol), maltit(ol), xilit, tehát erre is figyelj.
Jobb, ha elkerülöd a szukralózt, aceszulfám-K-t és az aszpartámot. Ezek a “legveszélyesebbek”, de nem nagy gond, ha iszol egy pohár coke zero-t, persze nem gyakran.
Én eritritet használok, hátránya, hogy nem annyira édes, mint a cukor, tehát mennyiségileg több kell belőle, de meg vagyok vele elégedve. A te helyedben nem mondanék le róla🙂, de te mérlegelsz és döntesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!