Nyers házi tojást enni/inni?
Szerintem nem egészséges.
Azt tudom, hogy anno drága megboldogult nagyapám ifjabb korában megesett, hogy "legurított" egy két tojást nyersen, megtörte aztán megitta úgy ahogy volt. :D De szerintem nem jó ezzel játszani.
A tojásban ugyanazok az anyagok vannak nyersen is meg sütve/fözve is, csak nyersen több esély lehet fertözésre.
A szalmonellát meg bármikor megkaphatja egy tyúk, de te csak akkor veszed észre, amikor már megbetegedtél töle!
Idáig már sokszor ettem nyers tojást de hálisten - lekopogom - idáig még egyszer sem kaptam szalmonella fertőzést (ugyanis csakis ellenőrzött forrásból vásárolok, mindig frissen, feltörés előtt okvetlenül lemosom forró vízzel, utána laposan megtörlöm - ha kell, alkoholos kendővel, feltöréskor mindig megvizsgálom hogy mennyire ép a sárgája és a fehérje ill. nincs-e bármilyen állagbeni változás (ami nem jellemző a friss tojásra), végezetül alaposan megszagolom. Ha bármilyen "rendellenességet" tapasztalok, alapból meg sem eszem nyersen.
Én kifejezetten szeretem a nyers tojást legtöbbször "préri osztrigaként" - viszont alkohol nélkül jó fűszeresen; só, bors, csípős ketchup, tabasco, worcestershire és kevés osztrigaszósz - néha reggelenként egy slukkra benyelni mint azt osztrigát. (Nem másnaposságra, inkább élénkítésre és főleg az íze miatt. 🙂)
Aztán még ott van a "nattó" nevezetű "bizarr" japán nyálkás állagú erjesztett szójabab, amit a japánok úgy esznek reggelire főtt rizzsel, rá egy db nyers tojást ütve, mint mi reggel a pirítóst: [link]
(Viszont én ezt is nagyon szeretem mert olyan nekem mint annó a Chokito - ronda és finom. 🙂)
Egyébként ha a TESTÉPÍTÉS a cél:
A tojásfehérje minden szempontból IGÉNYLI a hőkezelést ahhoz, hogy számunkra értékes tápanyagforrást nyújtson.
A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.
Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk.
Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásfehérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat.
Szalmonellás ugyanúgy lehet a házi is, azt nem veszed észre a tyúkon, nekünk is van saját házi tojásunk, felhasználás előtt lefertőtlenítjük a héját.
Nyersen undorodnék is megenni az állaga miatt, max felvert hőkezelés nélküli formában sütin habként eszem, eddig nem volt belőle bajom. De egyébként felesleges direkt nyersen enni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!