Szeretitek meg romlik e a pörkölt a űrben? torlok off
Az attól függ, milyen a csomagolása és a tárolása!
Ha pl. föld körüli keringési pályán kihelyezve, lapostányérra dekoratívan szervírozod, mellé petrezselymes krumplit téve, illetve egy szelet naranccsal díszítve, akkor szomorúan fogod tapasztalni, hogy a keringés pillanatnyi állapotától függően földárnyékban gusztustalanul megdermed. -160C-körüli hőmérsékletre lehűlve ráfagy a tányérra.
Ezután mikor "feljön a nap", azaz elhagyja az árnyékos oldalt, másodpercek alatt forrásba jön a cucc. Mivel vákuumban a víz forráspontja igen alacsony (talán +10..20Cfok körül lehet) így hirtelen elforr a benne lévő folyadék, gejzírben dől előbb a gőz, majd a minden dolgokat működtető füst belőle és dehidratálódik a hús, a krumpli, meg a narancsszelet. A vízzel teltebb komponensek gondolom felrobbannak és ripityomra szállnak.
A tányér a hirtelen hőtágulástól elpattanhat, de ha nem teszi, UFO módjára a kiáramló anyag miatt pályamódosítást hajt végre. Az UV-C sugárzás mondjuk gyorsan elüli a bacikat, így bakteriális fermentáció általi bomlás/toxicitáció nemigen fordul elő. A vírusok és baktériumok ugyan meglepő túlélési képességről tesznek tanúbizonyságot, de nem minden fajuk, így erről pontosabbat nehéz lenne jósolni. Az biztos, hogy a pörköltet egy kozmikus szitával összegereblyézve, nyomás alá helyezve és temperélva erősen megváltozik az állaga és ízvilága. A rágósság ellen vízzel összefőzve épp lehetne rehidratálni. Íze (ha nem kap túl sok hőt), akkor ehető maradna, bár a vákuum miatt az illó olajok és aromák távozása jelentősen csökkentené élvezeti értékét.
Ezért vannak az űrhajós kaják liofilizálva, vagy dehidratálva. Dehidratálás során a vizet kivonják, liofilizálás során pedig villámgyors fagyasztás közben/után elszublimálják.
Pl. az ilyen liofilizált málnához, eperhez, mandarinszeletekhez alkalmas módon vizet adva közel friss állagú gyümölcs nyerhető.
Nem tudom, hogy a liofilizált, esetleg dehidratált pörkölt milyen lehet, de kb. valami hasonló szerintem, mint a tasakos bolti levesek. Megenni meg lehet, de messze nem olyan, mint a friss.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!