Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Szeretitek meg romlik e a...

Mestergamer kérdése:

Szeretitek meg romlik e a pörkölt a űrben? torlok off

Figyelt kérdés
2020. febr. 7. 22:11
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, mivel ott nincs oxigén.
2020. febr. 7. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
86%
És hideg is van, így nincs élőlény, ami lebontaná, de durva sugárzást kap, amitől a felezési ideje rohamosan csökken!
2020. febr. 7. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
13%
Meg. A Marson újat kell főzni. Viszont nem esik le az asztalról!
2020. febr. 11. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, mivel nincs oxigén ami a baktériumoknak kell, és mivel vákuum van, a benne lévő gázok, folyadékok, zsírok a kitevés pillanatában szétrobbantanák. Ha enni akarnál belőle az űrben atomonként kellene összeszedned a pörköltöt.
2020. febr. 11. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Tehát kint a szabad űrben? A Földről származó ehetetlenné válik az biztos, ha ezen a megromlást értjük, akkor igen. Az űrben főzöttről - ha ilyen lehetséges lenne - ugyanezt gondolnám. Az űrben vannak erős hősugárzások, amik el is égethetik, mindenféle más sugárzás, amik ehetetlenné tehetik.
2020. febr. 11. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az attól függ, milyen a csomagolása és a tárolása!


Ha pl. föld körüli keringési pályán kihelyezve, lapostányérra dekoratívan szervírozod, mellé petrezselymes krumplit téve, illetve egy szelet naranccsal díszítve, akkor szomorúan fogod tapasztalni, hogy a keringés pillanatnyi állapotától függően földárnyékban gusztustalanul megdermed. -160C-körüli hőmérsékletre lehűlve ráfagy a tányérra.


Ezután mikor "feljön a nap", azaz elhagyja az árnyékos oldalt, másodpercek alatt forrásba jön a cucc. Mivel vákuumban a víz forráspontja igen alacsony (talán +10..20Cfok körül lehet) így hirtelen elforr a benne lévő folyadék, gejzírben dől előbb a gőz, majd a minden dolgokat működtető füst belőle és dehidratálódik a hús, a krumpli, meg a narancsszelet. A vízzel teltebb komponensek gondolom felrobbannak és ripityomra szállnak.

A tányér a hirtelen hőtágulástól elpattanhat, de ha nem teszi, UFO módjára a kiáramló anyag miatt pályamódosítást hajt végre. Az UV-C sugárzás mondjuk gyorsan elüli a bacikat, így bakteriális fermentáció általi bomlás/toxicitáció nemigen fordul elő. A vírusok és baktériumok ugyan meglepő túlélési képességről tesznek tanúbizonyságot, de nem minden fajuk, így erről pontosabbat nehéz lenne jósolni. Az biztos, hogy a pörköltet egy kozmikus szitával összegereblyézve, nyomás alá helyezve és temperélva erősen megváltozik az állaga és ízvilága. A rágósság ellen vízzel összefőzve épp lehetne rehidratálni. Íze (ha nem kap túl sok hőt), akkor ehető maradna, bár a vákuum miatt az illó olajok és aromák távozása jelentősen csökkentené élvezeti értékét.


Ezért vannak az űrhajós kaják liofilizálva, vagy dehidratálva. Dehidratálás során a vizet kivonják, liofilizálás során pedig villámgyors fagyasztás közben/után elszublimálják.

Pl. az ilyen liofilizált málnához, eperhez, mandarinszeletekhez alkalmas módon vizet adva közel friss állagú gyümölcs nyerhető.

Nem tudom, hogy a liofilizált, esetleg dehidratált pörkölt milyen lehet, de kb. valami hasonló szerintem, mint a tasakos bolti levesek. Megenni meg lehet, de messze nem olyan, mint a friss.

2020. febr. 14. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!