Sajtot hogy kell tarolni a hutoben, hogy ne peneszedjen?
No olyan problémám még nem volt, mert annyit veszek, amennyi elfogy rövid idő alatt. De kicsit utána néztem és azt írják az okosok, hogy sajttípusa válogatja. Pl:
Látom, mindenki leegyszerűsíti a kérdést, pedig evvel lehet a legjobban elrontani!
Különböző sajtok, különböző módon tárolhatók, egyik jobban bírja, másik kevésbé. Általában 4-10 C fokon érzik jól magukat. Ha van a hűtőnek zöldségtároló része, az a legmegfelelőbb hely. (lényegében a hűtők alsó fele, de jobbakban már külön szabályozza a hűtő ételtípushoz a hőmérsékletet, szellőztetést)
Különböztessük meg a csomagolva árusított terméket és a csomagolás nélkülit! Csomagolva a jelzett ideig fogyaszthatók biztonsággal. Ha kinyitjuk, onnantól egyértelműen megváltozik az eltarthatósági ideje. Pl. a szeletelt sajt hamar kiszárad, ha nincs vákuum-csomagolva. Kibontás után nejlonzacsiba, zárt dobozban jobban eláll. (de nem a végtelenségig)
Az sem mindegy, milyen sajtot, milyennel tároljuk együtt, hiszen hatnak egymásra. Hasonlókat kell együtt tárolni!
Kemény félkemény sajtokat konyharuhába, zsírpapírba csomagolva 1-2 hétig tárolhatók hűtőben vagy akár hűvös kamrában (Lehetőleg 10 fok alatt. Ezeknek lélegezniük kell, tehát nem szabad nejlonba, dobozba zárni)
Ha a parmezán penészes akkor kukába vele! A többi kemény, félkemény sajtról csak vágd le a penészes részt. Ha kellemes az íze, akkor fogyasztható. Ha csak porszerű kis penész van a sajton, sós vízbe lemosható és fogyasztható.
Lágy sajtokat célszerű mielőbb elfogyasztani kicsomagolás után! (a legjobb, ha annyit vásárolsz, bontsz ki, amennyit megeszel) Szintén papírba csomagolva elállnak 1-2 napig. Penészes sajtokat zsírpapírban műanyag dobozba érdemes tenni.
Lében tárolt sajtokat, egyértelműen a lében kell eltenni, üveg, kerámia vagy műanyag edénybe. Kicsomagolás után kb. egy hétig állnak el.
A kenhető három- és négyszögű sajtokat a csomagoláson jelzett ideig tárold. Ha kibontottad, ne tedd vissza! (1-2 órára még ok, de tovább ne) A tömlős sajtokat kibontva legfeljebb 1-2 napig tárold.
Többen írták, le lehet fagyasztani a sajtokat. Persze, hogy lehetséges. Kiengedés után, nem mindig kapod vissza az eredeti ízt, állagot! Nem kiolvasztani kell, hanem kiengedni. Fagyasztóból áttenni a hűtőbe, fogyasztás előtt fél nappal. Ez alól kivétel, ha sütni akarod a sajtot. (melegszendvicsre, egyéb ételre) A rántott sajtot kifejezetten jobb fagyasztva, lehűtve sütni, akkor kevésbé olvas ki sütés közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!