AZ alábbi tejbegríz egészségesebb, mint a hagyományos?
Olyan nincs, hogy egy élelmszer "hízlal"!
Ha túlléped vele a kalóriakeretet, akkor hízol, ha nem, akkor akár fogysz is vele.
A kókusztej ilyen szempontból nem másabb, mint a tehéntej, az eritrit meg nem feltétlen tesz jót a szervezetnek. (Mellesleg a kókusz igen vitatott téma, sokkal kevésbé tesz jót, mint amennyire most felkapott)
Szerintem okosabb rendesen elkészíteni úgy, ahogy szereted és egyszerüen figyelembe venni a kalóriatartalmát.
utolsó, köszi a normális választ! Arról még nem olvastam, hogy az eritrit nem tesz jót a szervezetnek, de utánanézek.
Igen, azzal én is egyetértek, hogy az egész napos kalóriamennyiséget kell figyelni, nem egyes élelmiszerektől hizok (az utóbbi fél évben egészen jól fogytam, pedig ettem mindent amit megkivántam, csak mértékkel és ésszerűen beosztva, sok saláta és gyümi, na meg persze rendszeres mozgás).
Lehet hogy nem egyértelműen tettem fel a kérdést, inkább az érdekel, hogy egészségesebb-e az ilyen összetevőkkel. Egyébként tényleg úgy van, hogy minden élelmiszerről lehet olvasni pozitivumot és negativumot is....sokan azt sulykolják, hogy a tej és cukor mennyire nem jó, de közben az ezeket helyettesitő, egészségesnek kikiáltott dolgokról is megjelenik ugyanez.
Lehet, hogy összeesküvés-elmélet, de még az is lehet, hogy az élelmiszeripar befolyására terjesztették el a tej és cukorpótló dolgokról, hogy mennyire jók, hogy az emberek jóval drágábban ezeket vásárolják...?
A kalóriatartalmon túl még azt kell figyelembe venni, hogy mit csinál a vércukorszinteddel. A kókusztejben valamivel kevesebb cukor van, mint a tehéntejben, de van benne egy csomó zsír, ami lassítja a szénhidrát felszívódását. A főtt dara alapból gyorsan felszívódik, a cukor, is amit rászórsz. De ezek ismeretében se könnyű megjósolni, hogy hogyan fog alakulni a felszívódás üteme, és a vércukor és vérinzulin szintek.
Mindenesetre alkalomtól semmi bajod nem lesz, bármelyik variációt készíted is. Ha naponta egy nagy adagot eszel belőle, akkor vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal lesz baj, vagy a túl sok zsírral, tehát ha mértéktelenül eszed, az ígyse-úgyse jó.
"a tej és cukor mennyire nem jó, de közben az ezeket helyettesitő, egészségesnek kikiáltott dolgokról is megjelenik ugyanez"
A cukrot nem helyettesíteni kell, hanem csökkenteni. Ha a kalóriakereted 5%-át teszi ki (~30 g egy nap), akkor nem lesz bajod tőle (ha amúgy nem vagy cukorbeteg stb.) A WHO ajánlás ennyiben korlátozza a hozzáadott és szabad cukrok (kb. a gyümölcslevek cukortartalma számít a hozzáadott cukron felül) mennyiségét, és nem javasolja az édesítőkkel való helyettesítést.
A tej meg egy összetett ügy. A cukortartalmához képest nagy az inzulinválasza, így az arra érzékenyekben a fogyasztása után pár órával alacsony vércukorszintet és éhséget okozhat - eut egyszerűen le tudod tesztelni, hogy nálad fennáll-e. Egyébként oldott cukrot tartalmaz ez is, de ennek a cukornak a negatív hatásait nem sikerült kimutatni. A "de az a bocinak van" érv nyilván hülyeség, a karfiol se neked szánja a virágját, amit megeszel - mindkét esetben az összetételt kell vizsgálni. A "hormonokat tartalmaz" ügyhöz nem értek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!