Ha a klasszikus táplálékpiramison a legpreferáltabb ételek közé tartoznak a gabonákból készült termékek, akkor miért van annyira lehúzva manapság a fehér kenyér?
Amikor azt a piramist kitalálták, még sokkal kevesebbet tudtak a rosthiányos táplálkozás ártalmasságáról. Ha még egyszer megnézed azt a piramist, a zsiradékok a tetején vannak - mert akkoriban azt gondolták, hogy a zsiradékok fogyasztását érdemes csökkenteni. Azt nem tudták, hogy a cukorfogyasztás növelése milyen hatalmas károkat fog okozni.
De most már tudjuk, és ennek megfelelően frissült is az a bizonyos piramis, továbbá az egyes ételfajták arányára is van ajánlás. Itt látható:
Ami ebből még mindig bizonytalan, az a telített zsírok helye - ezeket a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán keverték gyanúba, de még mindig elég bizonytalan a helyzet. Telített zsírból is többféle van, és úgy tűnik, mégsem lehet őket egyszerűen egy kalap alá venni. Elképzelhető, hogy hamarosan például a vaj lejön majd a piramis tetejéről egy alacsonyabb szintre, ha nem is legalulra.
"A táplálkozástudomány ún. puhatudomány, nincsenek egzakt dolgok"
De, vannak egzakt dolgok. A transzzsírokról határozottan tudjuk, hogy károsak (de emiatt Magyarországon ne fájjon senkinek a feje, mert csak nagyon kis mennyiségben tartalmazhatják az élelmiszerek, más országokban viszont nem feltétlen van érvényben hasonló tiltás). A túlzott cukorfogyasztásról is tudjuk, hogy káros. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a fehér kenyér, a 2-es típusú cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek problémát okoznak, aki egészséges, annak csak gyorsan megugró vércukor/inzulinszintet.
De valóban vannak olyan élelmiszercsoportok, ahol még egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy mi a hatásuk. A tejről például tudjuk, hogy sok embernél aránytalanul nagy inzulinválaszt okoz, és a tartósan magas inzulinszint problémás - de ebből még nem lehet azt a biztos következtetést levonni, hogy a tej inzulinrezisztenciát okoz (persze egy bulvárlap így fogja közölni a hírt).
A fehér kenyér van lehúzva.
A teljes kiőrlésű dolgok, rozs, barnarizs, nagyon is jók. Nagy a rosttartalmuk, jobb a glikémiás indexük. Persze nem kell ezek fogyasztását se túlzásba vinni.
De ha mindenképpen fehér dolgokat ennél, pl egy jó minőségű durum tészta vagy basmati rizs simán mehet, csak mondjuk nem két púpos tányér vacsorára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!