Mitől keseredik meg a tök?
Még keserű tökkel nem találkoztam, viszont a bolti tejföl keseredik, ha romlik.
Megkóstoltad előtte a tejfölt? ...lehet baja a szavatossági időn beül is.
Kaptad, nem boltban vásároltad. Kérdezd meg az ajándékozót, hogy milyen tök volt, ehető-e! Szerintem valamilyen dísztök lehetett! Nézd, mit találtam:
"A legtöbb tökfajta ehető. A kereskedelemben első sorban ezek a fajták jelennek meg. De érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták tartalmaznak sok keserű anyagot (Cucurbitacin)
Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben elfogyasztva, de ízüket érezve, senki nem fog nagy mennyiséget elfogyasztani belőle.
Tipp – Hogyan tesztelhető az étkezésre alkalmas tök?
Amennyiben kétségeink vannak, hogy az adott tök ehető-e vagy sem, nyersen kóstoljunk meg belőle egy kis darabot. Amennyiben keserű, úgy ne együk meg.
Milyen kísérő tünetei lehetnek a mérgező tök elfogyasztásának?
Nagy mennyiségben elfogyasztva a keserű ízű tök hasi irritációt, görcsöt és hányingert okozhat. Ez a mérgezés nem halálos, de kellemetlen."
Tehát van étkezesre nem alkalmas, keserű tök is, legközelebb zöldségesnél vegyél főzőtököt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!