Vettem krumplit és 2 hét után azt látom, hogy megzöldült. Jó lehet az még így?
A krumpli attól zöldül meg, ha fény éri, ezért mindig sötétben kell tárolni.
A zöld részeket nem jó megenni, mert érzékenyebb embereknek okozhat gyomorfájást, de ha ezt levágod, a többi minden gond nélkül ehetö.
Legközelebb feltétlen takard le vagy olyan dobozba, stb tedd, ami nem engedi át a fényt.
Amennyiben fény éri a krumplit, akár a szántóföldön, akár tároláskor, vagy otthon a polcon, zöld elszíneződést lehet megfigyelni rajta. Ezt hívják zöldülésnek és a klorofill kialakulását jelzi. Ez a pigment teljesen biztonságos és megtalálható például salátában, spenótban, stb.
De a burgonya gumó olyan, mint „kanári a bányában”. A zöld szín glikoalkaloidák, különösen a „szolanin” jelenlétét mutatja. Ha a krumpli zöldül, akkor a szolanin tartalom veszélyes szintet is elérhet, éppen ezért nem javasolt a krumpli zöld részeinek fogyasztása.
A kereskedelmi fajtaváltozatokat szolanin tartalomra szelektálják és általában 0,2mg/g-nál is kevesebb található bennük. Azonban azokban a gumókban, amelyeket napfény ér, és zöldülnek ez az érték 1mg/g vagy még több is lehet. Ebben az esetben egyetlen krumpli héja is veszélyes mennyiséget tartalmaz.
A megnövekedett szolanintartalom felelős a főtt krumpli keserű ízéért. A szolanin szintézis a klorofill szintézissel párhuzamosan, de attól függetlenül történik, mindkettő jelen lehet a másik nélkül. A klorofilltól eltérően a szolanin szintéziséhez nem szükséges napfény, azonban jelenléte serkenti a termelését. A szolanin a héjban található, kevesebb, mint 3mm vastag rétegben. Feldolgozott burgonyatermékek (burgonyaszirom, hasábburgonya) nem veszélyesek, mert a héjat eltávolítják.
Ha hallgattál volna...
A szolanin nem zöldalga! Algásodáshoz semmi köze a krumpli megzöldüléséhez.
A krumpli csírája is tartalmaz szolanint.
.
Nem túlzottan etikus tévaszméket posztolni. (de legalább nem anonim tetted, ami önmagában dicsérendő dolog...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!