Valaki elmagyarázná nekem, hogyan kezelik a banánt a nagy élelmiszerboltokban?
Azt tudom, hogy zölen érkezik és érlelni kell.
Azt is, hogy erre etilén (etén) gázt használnak.
Sokszor látom, hogy különböző boltok, különböző mértékben érlelt banánt árulnak, általában minél zöldebb, annál olcsóbb.
Ill. van az, ahol részben zöld, de már régi, így barnul is helyenként.
Továbbá látom azt, hogy lefóliázott ládákból teszik ki és csurom vizes, amikor a polcra kikerül (gondolom az érlelés folyamata miatt).
Mit is csinálnak a banánnal?
Van olyan, hogy részben érlelt banánt olcsóbban kap egy áruház?
A banán olyan gyümölcs, ami magától is tovább érik ha le van szedve, nem kell neki etilén. Az biztos, hogy valami gombaölőszeres kezelést kap, hogy a szállításkor, tároláskor ne teremjen meg rajta semmilyen betegség.
Zölden gondolom azért olcsóbb, mert az emberek nem szívesen vesznek zöld banánt, ha már a banánnak sárgának kellene lennie.
Azt sajnos nem tudom, mitől vizes - engem is érdekelne
Most olvastam.:
"Magyarországon a legnagyobb banánérlelő üzem a Budapesti Nagybani Piac területén található 40 érlelő kamrával. A banánérlelő kamrákat 22, illetve 24 raklapra méretezik, ami raklap mérettől függően pontosan 1 kamion árut jelent, a banánt annak speciális szállítási útvonala és hőmérséklete miatt nem lehet más termékkel együtt szállítani. Ezek az érlelő kamrák egyébként alkalmasak más zöldség- és gyümölcsfélék érlelésére is, úgymint pl. kivi, citrom vagy paradicsom. A banánérlelés folyamata 4-8 nap, melynek időtartamát a folyamat elindításakor a banánérlelésért felelős személy határozza meg az alapján, hogy az áruházláncnak vagy más piacnak mikor van szüksége az adott mennyiségű árura. Az érlelés fázisai: Az éretlen banán 13,5 oC-os maghőmérsékleten kerül be a kamrába, a kamrát felfűtik, majd amikor a banán maghőmérséklete eléri a 19-20 oC-ot (kb. 1 nap), az érlelés beindításához szükséges etiléngáz beadagolásával beindul a banán érése, majd ezt követi a visszahűtés. Az etilén beadagolása után a banán is nagyon sok etilént termel, ezért bizonyos időközönként az automata szellőztető rendszeren keresztül cserélni kell a kamra levegőjét.
Mire figyeljünk vásárlásnál, tárolásnál?
A különböző banánok közül Európában alig ismerünk néhányat. A nálunk kapható, sárga banán a Musaceae családba tartozó banánnemzetség mintegy 40 faja közül az egyik. A forgalmazott csemege- vagy desszertbanánok nagy része a “Cavendish” fajtából való. A Cavendish-t mesterségesen állították elő, a kereskedelem számára, következésképpen nem szaporodik, hosszúra és mutatósra nő meg, és jó sokáig eláll a polcokon.
Ideális tárolási hőmérséklete 13 °C fok körül van, tehát nem jó hely számára a hűtőszekrény. A túlzott hideg megfosztja jellegzetesen finom aromájától. A konyhában szabadlevegőn tárolva nincs meg a banánnak szükséges páratartalom, ezért ha gyorsan szeretnénk érettebb banánhoz jutni, tegyük almával vegyesen egy nejlonzacskóba."
forrás: [link]
Legközelebb, ha olcsó zöldebb banánt veszek, ezt az almás trükköt kipróbálom, ezek szerint az alma termel rendesen etilént.
A Tescoban, néha ehetetlenül zölden kirakják a polcra, de a SPAR-ban is... Kapzsiság? Nem értem mi értelme van, ilyen alig érlet banántól, már egyszer majdnem voltam rosszul, mert ugye kedvező ár, a bolond ember megveszi, aztán picit zöld, zöldebb, bagyon zöld, egyszer csak belefut egy jó alaposan éretlenbe....
Ha 13,5 fokon érdemes szállítani, akkor egyszerűen a hűtőkamionból kipakolva lepárásodik, azért vizes.
(Más gyümölcs se párásodik jobban az érés alatt, ha magában érik.)
Én is ezt idéztem éppen be fent, jó ötlet, eddig mindig magában raktam zacskóba és lezártam.
Azt nem értem, néha, amikor a Tescoban félérett, még félig zöld, de ahol sárga, ott meg már barnul is néhol.
Utánanézek az élelmiszeripari etilén áraknak!
Lehet, ez majd magyarázatot ad!
Labor célokra:
99.5% nincs ár
1737 Ft/L 99.95% (GC minőség)
172 500 Ft/L 99.9% (tiszta) háromkilences
117 656 Ft/L 99.9% kicsit nagyobb kiszerelésben
A Linde cég nem tudom, hogy forgalmaz-e, de az ő honlapjukon a termékpaletta sem elérhető.
Valaki élelmiszeripari etilénárak, lehetőleg nagy palackos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!