Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » A Kádár-rendszerben (mondjuk...

A Kádár-rendszerben (mondjuk 80-as évek) milyen volt a termékkínálat a boltokban a maihoz képest?

Figyelt kérdés
Igaz, hogy mélyhűtött áruk, szószporok, instant dolgok egyáltalán nem voltak és a kínálaton lévő tejipari és hústermékek általában már a boltba érkezéskor romlottak voltak?

2013. jún. 26. 16:51
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

a kínálat kb 20%-a volt a mainak, de mégis sokkal jobb kaják voltak.

Több volt az igazi életerőt tartalmazó. A maiak 90 %-a mű kaja, tartósítva, mindenféle rákkeltő E adalékokkal.


Akkor igazi kaják voltak.

A vaj képes volt megpenészedni (mert igazi volt, és nem volt teletömve tartósítóval), a tej képes volt megaludni.

A citrom is megpenészedett egy idő múlva.

Narancsnak, banánnak a '70-es években csodájára jártak.


A felvágottak emberi fogyasztásra alkalmasak voltak. Sajnálom mai magunkat, hogy nem ehetünk jó párizsit, virslit.


a sírásók azt mondják, a mai halottak nem bomlanak, annyi tartósítót eszünk.


Hihetetlen, hogy 1940 körül Dr. Péchy megjósolta a mai időszakra a bio élelmiszer és mesterséges élelmiszer gyártók háborúját (szó szerinti háború).

2013. aug. 4. 00:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim válasza:

Szerintem meg ordas nagy hülyeség hogy a mai kaják műkaják. Egy nagy francokat. Sokkal jobb minőségűek. Sokkal komolyabb szintű a minőségi, egészségügyi, higiéniai szabályoknak kell megfelelni. Ez emlékek megszépülnek. Engem mindig is érdekelt a gasztronómia, az ételek, stb. Nos régen rosszabb volt. Főleg a hiánygazdaság, illetve előtte a háború szülte valóban gyógyszerészeti megoldások, TÉNYLEG ócska és azóta a forgalomból kivont adalékanyagok miatt.


Az összes mai félelmünk a műkajáktól, e-számoktól régről származik amikor valóban nagyon rosszul lehetett lenni tőlük. És jó sok vacak volt. Kajla nugát, bambi, sertamin, és 1961-től nagyüzemileg szójával felgagyizott rettenetek. És az egyenízű konzervek.

Kávépótló rettenetek.


Sonkaprés is volt, a párizsit is húshiányra találták ki.

Most sokkal finomabb párizsit is kapni mint régen, bár a színhús árában van, úgyhogy a többség az olcsót veszi. Olcsó húsnak híg a leve - ez meg egy nagyon, nagyon régi mondás.

2015. jan. 20. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
Én a gyerekkoromat éltem a 80-as években. Elmondhatom, hogy az élelmiszerekben kevesebb volt a tartósítószer és az E. Romlott húst soha nem vettünk, de nem is árultak, mert a hűtési rendszerek olyanok voltak, hogy kiszúrtad már az elején, ha romlott volt. Akkoriban a zöldségeknek még volt ízük, ha vettél paradicsomot, tudtad, hogy nem szétpermetezett, ízetlen vizes valamit kapsz, hanem olyan ízvilágot, ami fantasztikus. Ma a paradicsomnál max. a drága fürtös paradicsom adja vissza azt az ízt. A mai csirke sem ér fel az akkori csirkehúsok ízével, a tojás is azért nagyobb méretben volt kapható :) Amire emlékszem nagyon, az a 80-as évek közepén a túró rudi, amit 5 Ft-ért lehetett kapni, de ki kellett fogni a jót, mert sokszor savanyú volt. A mai íze meg sem közelíti az akkorit. Ha ma tudsz venni orosz túró rudit, kicsit olyan érzés, mint az akkori rudik :) Meki csak a 90-es évek elején nyílt, de a 80-as évek végén a sarkon nálunk már volt gyorsétterem, amiben Pepsit tudtál hamburgerrel venni (retró, csalamádés) :) Akkor 110 Ft-ból degeszre tömte magát az ember. 92 körül, amikor a nyugatinál már üzemelt a Meki, 1000 Ft-ból ketten úgy jól laktunk, hogy utána mozdulni sem tudtunk. Mondjuk nagy pénz volt az akkoriban... Mélyhűtött áruk voltak, de mi mondjuk mindent frissen vettünk, instant dolgokra emlékszem, főleg levesporokra. Nem szabad csak a történelemkönyvekre támaszkodni, nagy kaland volt akkoriban élni! A mai fiatalkor meg sem közelíti. Nem volt internet, TV is korlátozottan, hiszen gyerekeknek csak hétvégente, meg este egy rövid mese... azonban mi nyáron szinte folyamatosan táborokban voltunk, amik baromi jók voltak. És nem került pénzbe. Ma nagyon nehéz megszervezni nyáron egy-egy gyerek nyaralását. Akkoriban ez gyerekjáték volt. És mi még éjszakai számháborúzást játszottunk a sötét erdőben zseblámpával, nem a gép előtt kuksoltunk és csetelve lövöldöztünk a számítógép előtt :) Szerintem kicsit félelmetesebb is volt, de maradandóbb élmény is egyben. Aki abban a korban élt, az rossz dolgot nem nagyon tud mondani arról a korról, bár mai szemmel nézve furcsák lehettek a mindennapok. Nálunk még természetes volt, ha a tanár kiállított a táblához és pálcával az körmünkre ütött, vagy nekem pl. emlékezetes, amikor az osztály előtt a föcitanár jól seggbe rúgta az egyik osztálytársam :)
2015. jún. 9. 02:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:

az ifjúságunkat mindnyájan kicsit visszasírjuk.

3 ft 60 fillér volt 1 kg kenyér.

2 kg-osként árusították, és finom volt!

Nagymamám fokhagymás zöldbabfőzelékével isteni volt.

Sajnos, akkor még nem ettem húst, pedig akkor még volt a felvágottaknak hústartalma is. (mostmár csak húst nemtartalmaz - élelm.ipari mérnök mondta)



Mivel látom már, hogy milyen a modern allergia, alá tudom támasztani, hogy mindenben tartósítószer, és fertőtlenítőszer van. Tej,vaj, margarin, tartóskenyér, irelit tészta, készételek.

Senkinek nem kívánom ezeket a tüneteket.

Marada termelői tej a piacról... :(

2015. jún. 10. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!