Mikor volt a tojás 2 Ft 50 f?
#13#
A mostani fizetéshez képest biztos olcsóbb volt régen, de nemrég olvastam egy tanulmányt, amikor azt számolgatták, hogy a régi árak, az akkori fizetésekhez mérten sokszor voltak drágábbak, mint mostanság.
Azt már én teszem hozzá, hogy lehet arányosan drágábbak voltak, viszont a minőségük is sokkal jobb volt.
Pl akkoriban nem azért vették meg sokan a házi tojásokat, mert az "bio" volt, nem is ismerték azt a szót, de volt szemük, látták, hogy a nagyüzemi tojásoknak még a színe is fakó, sárga... citromsárga.
Amikor a kérdéses 2.50 körül volt egy tojás ára, a havi fizetések kb 3ezer forint körül voltak egy munkás esetében, de számoljunk sokat, legyen 4ezer.
Egy havi keresetéből vehetett 1600 darab tojást.
Most 70 forint körül van a tojás ára, de volt már 100 forint is, számoljuk annyival.
1600x100 = 160 ezer.
Régen persze, hogy minden olcsón volt, de a fizetéseket mindig keveselltük.
Én még vettem 7 forint 20 fillérért kétkilós kenyeret, és volt 10.80-ért három kilós, azt is cipeltem haza gyerekként - a sokat emlegetett 3.60-as kenyér ár.
Akkor is kevesellték a fizetéseket a szüleink, nagyszüleink, ami lehet akkoriban 1000 forint sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!