Hivatalos szakácsok szaktudása mivel több mint egy gyakorlott háziasszonyé? Nem ínyenc profiké hanem akik pl. OKJ-s tanfolyamon váltak azzá
Szia!
Nagyon nem értek a dologhoz, de egy ismerősöm mondta, hogy nagy mennyiségű ételt nem lehet kóstolás alapján fűszerezni, ahogy otthon csinálja az ember. Ugyanis nem tudod az egészet gyorsan átkeverni, tehát nem megy az, hogy teszel egy kis sót, elkevered, megkóstolod, teszel még ha kell, újra elkevered stb. A keverés túl sokáig tartana.
Az OKJ-s tanfolyamokon amit tanulnak, az nem több, mint egy házaiasszony tudása, inkább kevesebb.
Akik viszont tényleg szakácsnak tanultak, azok egyrészt sokszor annyi receptet ismernek, mint egy háziasszony, rengeteg egyéb ismeretük van az egyes ételek és füszerek hatásáról, tudják hogyan kell egy menüt úgy összeállítani, hogy tényleg összepasszoljanak az egyes fogások, meg tudják szervezni egy konyha müködését, a költségeket optimális szinten tartani - szóval a különbség igen nagy.
AZ okj elég rossz példa, sajnos kritikán aluli az oktatás minősége.
A "hivatalos szakács" mondjuk úgy, hogy aki ért a szakmájához annyira, hogy minden területén önállóan megállja a helyét... na az érdekesebb "összehasonlítás" lenne.
Őszintén szólva mindenféle pejoratív mellékhangzást félretéve, tényleg őszintén úgy gondolom, hogy abszolút nem összehasonlítható.
Nem vethetőek össze a különbségek, mert teljesen más dimenzió. Mint ha egy sima mezei embert, akinek mellékesen van egy B kategóriás jogosítványa, össze akarnál hasonlítani egy profi rali versenyzővel.
Lehetetlen. Nem abban a rendszerben mozog, egy rali autót be se tudna indítani egy mezei sofőr, értelmezni se tudná az egészet.
Ha gondolod irkálhatok ide dolgokat, 1-2-t már említettek az előző válaszolók, van még jó pár olyan szempont ami egy szakácsnak mondjuk természetes, egy háziasszony meg nem is érti mikor elkezdek neki beszélni valami szakmai dologról.
(csak így zárójelben, érdekességképpen azt azért hozzátenném, hogy már az "ínyenc profi" is egy fura valami, amit szakmailag nehéz besorolni hogy ez most mi?!:)
Mert egy szakács alapvetően egy üzlet része, aki profi, az attól az, hogy hatékonyan része az üzletnek, az ínyencség ilyen szempontból teljes mértékben irreleváns.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!