Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hivatalos szakácsok szaktudása...

Hivatalos szakácsok szaktudása mivel több mint egy gyakorlott háziasszonyé? Nem ínyenc profiké hanem akik pl. OKJ-s tanfolyamon váltak azzá

Figyelt kérdés
2019. jún. 5. 20:19
 1/9 A kérdező kommentje:
itt a gyakorlati részre értem természetesen, tudom hogy előbbi lehet jobban tudja milyen lépései vannak az alapanyag átvétel-tárolásnak, de értitek
2019. jún. 5. 20:23
 2/9 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem azért akinek ez a szakmája, sok konyhatechnikai eljárást ismer, rengeteg receptet, tud irdatlan nagy mennyiségben főzni, szépen tálalni, ismeri a fűszereket, mi mihez passzol, a különleges húsokat, ismeri a zöldségeket gyümölcsöket, mikor melyiknek van idénye, kreatívnak is kell lennie. Azért egy háziaszony másképp főz. Nem igazán készít különlegességeket, nem kísérletezget, hiszen drága minden alapanyag, így főzi a jól bevált magyaros menzakajákat, amikkel nincs semmi baj.
2019. jún. 5. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
hivatalosnál is az egyszerűbbek jutottak eszembe akik nagytételben főznek, -vagy irányítják a főzést nem tudom hogy megy- suliknak stb.
2019. jún. 5. 20:53
 4/9 anonim ***** válasza:
66%

Szia!


Nagyon nem értek a dologhoz, de egy ismerősöm mondta, hogy nagy mennyiségű ételt nem lehet kóstolás alapján fűszerezni, ahogy otthon csinálja az ember. Ugyanis nem tudod az egészet gyorsan átkeverni, tehát nem megy az, hogy teszel egy kis sót, elkevered, megkóstolod, teszel még ha kell, újra elkevered stb. A keverés túl sokáig tartana.

2019. jún. 5. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
70%

Az OKJ-s tanfolyamokon amit tanulnak, az nem több, mint egy házaiasszony tudása, inkább kevesebb.

Akik viszont tényleg szakácsnak tanultak, azok egyrészt sokszor annyi receptet ismernek, mint egy háziasszony, rengeteg egyéb ismeretük van az egyes ételek és füszerek hatásáról, tudják hogyan kell egy menüt úgy összeállítani, hogy tényleg összepasszoljanak az egyes fogások, meg tudják szervezni egy konyha müködését, a költségeket optimális szinten tartani - szóval a különbség igen nagy.

2019. jún. 5. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

AZ okj elég rossz példa, sajnos kritikán aluli az oktatás minősége.

A "hivatalos szakács" mondjuk úgy, hogy aki ért a szakmájához annyira, hogy minden területén önállóan megállja a helyét... na az érdekesebb "összehasonlítás" lenne.

Őszintén szólva mindenféle pejoratív mellékhangzást félretéve, tényleg őszintén úgy gondolom, hogy abszolút nem összehasonlítható.

Nem vethetőek össze a különbségek, mert teljesen más dimenzió. Mint ha egy sima mezei embert, akinek mellékesen van egy B kategóriás jogosítványa, össze akarnál hasonlítani egy profi rali versenyzővel.

Lehetetlen. Nem abban a rendszerben mozog, egy rali autót be se tudna indítani egy mezei sofőr, értelmezni se tudná az egészet.


Ha gondolod irkálhatok ide dolgokat, 1-2-t már említettek az előző válaszolók, van még jó pár olyan szempont ami egy szakácsnak mondjuk természetes, egy háziasszony meg nem is érti mikor elkezdek neki beszélni valami szakmai dologról.

2019. jún. 6. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

(csak így zárójelben, érdekességképpen azt azért hozzátenném, hogy már az "ínyenc profi" is egy fura valami, amit szakmailag nehéz besorolni hogy ez most mi?!:)

Mert egy szakács alapvetően egy üzlet része, aki profi, az attól az, hogy hatékonyan része az üzletnek, az ínyencség ilyen szempontból teljes mértékben irreleváns.)

2019. jún. 6. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
arra gondoltam aki egy külön szakterületre specializálódik vagy puccossab helyeken, fine dining éttermekben dolgozik stb. csak nem tudtam jól megfogalmazni. köszi a válaszokat
2019. jún. 6. 18:32
 9/9 anonim ***** válasza:
Valószínűleg fel tud használni egzotikusabb alapanyagokat (zöldségeket, halakat), egyedibben tudja kombinálni az ízeket, tud egyes népek konyhájának konzekvensen megfelelő ételeket készíteni (pl. olasz vagy mexikói), ismerhet néhány, a háztartásban kevésbé alkalmazott technológiát (pl. szuvidálás). Gyorsabbak, összeszedettebben tudnak párhuzamosan több ételt főzni.
2019. jún. 6. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!