Mihez használjam fel a kapribogyót? Milyen salátákhoz, ételekhez passzol?
#3 voltam. Előbb nem volt időm, de most leírom azt a verziót ahogy én készítem, és ahogy én tanultam egy némettől:
Vegyes darált húsból készítem, sertés és marha felesben.
Apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal összegyúrom, és mustárt keverek hozzá ízlés szerint. A vízbe, amiben kifőzöm, babérlevelet és egy fej vöröshagymát teszek egészben, meghámozva. A kifőtt húsgolyókat félreteszem egy tálba. Nagyobb lábosban felolvasztom a vajat, lisztelt adok hozzá, tehát besamel szerű mártás készül, de nem tejjel hígítjuk ,hanem a lé kerül bele átszűrve, amiben a húsgolyók főttek. Kézi "rugós" keverővel dolgozom simára, közben hozzá öntöm a kapribogyót a levével együtt. Ha nagyobb szeműeket sikerül vennem én kicsit felaprítom. Ezzel kész is a mártás, vissza helyezem bele a húsgolyókat. Rizzsel, vagy főtt burgonyával ajánlják, én rizzsel ismertem meg, abból is a "tapadós" áll jól neki. Kissé savanykás, nagyon könnyű étel. Jó a gyomornak, ha könnyűre vágysz.
Írta valaki, hogy halakhoz való a kapribogyó. Ez igazi original Königsbergi húsgolyóba szardella pasztát is tesznek északon, de én inkább kihagyom. :-) Sőt van ahol nyers tojás sárgáját is kevernek a mártásba a végén, de szintén kihagyom, mert az ízélményen semmit nem változtat, viszont nem tartom biztonságosnak, főleg nyáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!