Milyen ételhez lehetne felhasználni túrót, ami nem süti?
Tejfölös- hagymás túrógaluska
Hozzávalók
2 adag főétel vagy 4 adag köret
50 dkg tehéntúró (félzsíros)
40 dkg finomliszt
2 db tojás
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír (8 dkg füstölt szalonna)
2 gerezd fokhagyma
3.5 dl tejföl (20%-os)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
A túrót áttörjük.
Az egyik felét összekeverjük a liszttel, tojásokkal, 1 csapott ek sóval,másfél dl vízzel. Egy kicsit keményebb galuskatésztát fogunk kapni. Lobogó,sós vízben szokásos módon kifőzzük.
A kész galuskát leszűrjük, majd leöblitjük.
A sütőt előmelegitjük /alsó-felső sütés 190 fok. A hagymát apró kockára vágjuk,a felhevített zsíron vagy a szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk.
Összeforgatjuk a galuskával, ha szükséges sózzuk.
Hőálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk a maradék túróval, rálocsoljuk a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt, frissen őrölt borssal ízesitjük.
A sütőben aranyszínűre pirítjuk.
sütési hőfok: 200°C
Tehéntúrós puliszka
Hozzávalók / 2 adag
125 g kukoricadara
500 ml víz
1 ek vaj
100 g füstölt szalonna
400 g tehéntúró
200 g tejföl
só ízlés szerint
Elkészítés
A vizet kb. 1 tk sóval és a vajjal, langyosra melegítjük, majd állandóan kavarva beleöntjük a kukoricadarát. Állandó kavarás mellett felfőzzük, majd lefedve közepes hőmérsékleten, közbe meg-megkevergetve kb. 30-40 perc alatt sűrűre főzzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk. A túrót elmorzsoljuk, sóval ízesítjük.
Egy edény alját megszórjuk túróval. A kiolvasztott zsírban megmártott kanállal 1-2 kanál puliszkát rakunk a tálba, meglocsoljuk kevés zsírral, és elsimítjuk, megszórjuk túróval. Tovább rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. Meglocsoljuk tejföllel. Megszórjuk a kiolvasztott szalonnakockákkal.
Forró sütőben átmelegítjük.
Házi trappista sajt
Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg sajtunk lesz):
2 liter házi tej (IGAZI tej!)
1 kg túró (ebből jó a bolti is, nem kell feltétlenül extra minőségű)
12 dkg vaj
2,5 kávéskanál só (púpozva)
2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tejet fazékba öntjük, belemorzsoljuk a túrót, és meg-megkevergetve forrásig melegítjük. Ekkor egy szita vagy egy pici lyukú tésztaszűrő segítségével leszűrjük a felpuhult túrót, és átesszük egy másik lábosba. Beletesszük a sót, a szódabikarbónát és a vajat, és állandóan keverve pontosan 5 percig főzzük.
És ennyi. Egy öblös, nem túl nagy tálba tesszük a masszát, alaposan lepaskoljuk-nyomogatjuk a tetejét, és félretesszük pihenni. Két óra múlva már ki is fordíthatjuk a sajtot a tálból - még hagyjuk pihenni egy-két napig. Akár persze azonnal is fogyasztható, de én azt tapasztaltam, gazdagabb íze lesz, ha állni hagyjuk egy kicsit.
Hűtőben sokáig eláll, de nem lesz ám erre ideje :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!