Mi az a laktóz?
A laktóz vagy tejcukor egy diszacharid. Az emlősök tejének (5-8 %) cukorkomponense, melyben egy β-D-galaktóz és egy β-D-glükóz molekula kapcsolódik egymáshoz β1-4 glikozidos kötéssel. A laktóz a tej szárazanyag-tartalmának kb. 2-8%-át teszi ki. A név a tej latin nevéből és az -óz cukor-végződésből tevődött össze. A laktóz nem erjeszthető. A laktózt a belekben található laktáz nevű enzim hidrolizálja, monoszacharidokra bontja. A tej megsavanyodását az okozza, hogy a benne található laktózt baktériumok tejsavvá alakítják.
Mindkét monoszacharid piranózgyűrűs alakban található benne. A galaktóz glikozidos hidroxilcsoportljához a glükóz kapcsolódik, de a glükóz rész glikozidos hidroxilcsoportja szabad. A glükóz laktolgyűrűje felnyílhat, ezért a laktóz redukáló diszacharid és mutarotál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!