Mik az egészséges ételek? Akik nagyon odafigyelnek, miket esztek?
Hát, nem én vagyok az, aki a legegészségesebben táplálkozik, mert gyakran becsúszik egy tábla csoki meg valami teszkós fánk, főleg a zsúfolt napokon, de:
- a saláta egészséges. Nekem nem elég, bármennyit eszek belőle, bármilyen dresszinget meg magokat meg jóságot teszek rá, de rájöttem, hogyha tortillába (jó minőségből választva) csomagolom, akkor viszonylag kevesebb sz.rt viszek be, és pakolhatok bele bármennyit bármiből (nagyon sok rukkola, paradicsom, hagyma és uborka az etalon, szósz nélkül, mert azokat nem szeretem, fuj)
- főzelékek: amiket szintén nem szeretek, kivéve a krumplit, de abból sok mennyiség nem egészséges
- gyümik: köztes étkezésre pont jók, inkább csak délelőtt jó őket fogyasztani. Tapasztalat: az almától éhesebb leszel, a banán viszont nagggyon jó, kivéve, ha kicsi a gyomrod és véletlenül elkap a hév, aztán letolsz belőle kettőt
- magok: csak magok, óvatosan, ha hajlamos a bőröd a kipattogásra, maximum egy maroknyi az egészséges (mondom én, aki napi fél kiló diót meg mandulát megeszik hah)
- avokádó: eltelít és tele van mindennel
- igazából a töményebb zöldségek és gyümölcsök, mint mondjuk a cékla, egy jó nagy pomelo, hasonlók
- nagyon szeretek sütögetni házi müzliszeletet, zabkekszeket, kekszeket. Még nem tudtam tökéletesíteni egészségesre őket, hála a nyomorékul funkcionáló ezeréves gázsütőnek
- zabkása, szintén nagyon laktat
- érdemes kicsit elengedni a rizs meg krumpli köretet, a hajdina nagyon büdös és nagyon finom, kuszkusz mindenféle (sült)zöldséggel
Igazából ennyi jutott most eszembe. Húsos dolgokról nem tudok nyilatkozni, mert vegán vagyok, de állítólag a csirkehús meg a hal nagyon egészségesek, meg a tojás is asszem.
reggelire zab, zabkasa gyumolccsel, banannal, almaval, fahejjal megszorva
ebedre naturban csirkemell rizzsel
delutan alma, magvak
este natur csirkemell salataval
Helyesen írtad Kérdező, a fehér lisztek és a cukrok tényleg egészségtelenek, tehát minden ami ezekből készül, az káros.
A fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, még finom is. Ha a kenyeret megpirítod, kevesebb is elég belőle, hogy tömítsen.
Ha van a közeledben Félegyházi Pékség,
nekik a legfinomabb a teljes kiőrlésű tönkölykenyerük. Én megrendelek náluk egy heti adagot és lefagyasztom, mert 20 km-re vannak tőlem.
De a tönkölyt elkészítheted úgy is mint a rizst, akkor máris egészséges köretet eszel:
Egyél sok halat (ha szereted) és sovány húsokat.
Nyugodtan ehetsz sertést is, csak ne legyen zsíros.
Annyi zsiradékra meg amennyi a húsrostok között van, kell is a szervezetnek a zsírban oldódó vitaminok miatt.
Ha főzöl, és ha nagyon muszáj, akkor csak mangalica zsírral, vagy nagyon jó minőségű olívaolajjal tedd, mert egyéb olajok inkább mérgek.
Itt van a 3 cím is, ahol akár kimérve beszerezheted a legfinomabb olívaolajokat (nem a szar bolti utánzatokat!)
Egyél sok magyar zöldséget gyümölcsöt, mert azok nem szállítás közben "kényszer érnek" és nem tartalmaznak tartósítószert. Amit szeretsz, azt lehetőleg nyersen.
A cukrot felejtsd el!
Vegyél nagyon megbízható termelőtől házi mézet és azzal édesíts! Só helyett tengeri só, ásványvíz helyett forrásvíz.
Sütiket, nokedliket csak zablisztből:
Tésztákat (olaszosan) csak durumlisztből készültet vegyél:
Az étkezéseid álljanak sovány, grillezett húsokból, halakból és sok-sok salátából, a reggelik-vacsorák 1-1 szelet pirított tönkölykenyér lágy tojással, kaukázusi kefirrel, nagyon jó minőségű sonkával és sajttal készüljenek.
Zöldségek, gumósok, hüvelyesek, olajos magvak, gyümölcsök, növényi olajok, sokféle gabona (kuszkusz, bulgur, árpa, zab, stb.), leveles zöldek, alga, növényi tejtermékek, teljes kiőrlésű ill. maglisztekből készült termékek, tofu/szója a felhasznált alapanyagok nálam.
Reggelire, ebédre (hideg/gyors étkezések nálam) általában:
teljes kiőrlésű, magvas, rozsos, stb. kenyér avokádó/padlizsán/gombakrémmel/humusszal, avokádó, paradicsom, paprika, zellerszár, rukkola, endívia, saláta, uborka, retek, nyers cékla, olajbogyó, articsóka, bébikukorica, nyers répaszeletek, kesukrém/sajt, növényi tejföl, marinált gomba, aszalt paradicsom, a szendvicseket sokszor megszórom chiával, szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, stb.
teljes kiőrlésű műzli aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal vagy zabkása ezekkel dúsítva, növényi tejjel, növényi tejes+gyümölcsös házi chia puding, amaránt vagy köleskása növényi tejből, növényi joghurt gyümölcsökkel, gyümölcssaláta
salátafélék pl. babos-kukoricás-csicseriborsós, karfiolos vagy épp brokkolis; aszalt paradicsomos rukkolasaláta, szezámmagos sali ázsiai zöldségekkel, almás/körtés-diós aszalt bogyós saláta, ezer verzió van.
nyers zöldségek mártogatósokkal
Köztes étkezés nálam mindig vagy gyümölcs, vagy olajos mag mix.
Vacsora - meleg étel nagyon változó, olyan sokfélét főzünk hogy nehéz is lenne felsorolni. De igyekszünk idényzöldségeket felhasználni ill. ami a kertben terem, téli kertünk is van.
Mostanában pl. bulgurral töltött tejszínes karalábék, füstölt tofus töltöttkáposzta, céklaleves, burgonyás-céklás rakottas, gesztenyés kelbimbó, zöldfűszeres kesukrémmel és pirított kenyérkockákkal töltött mini tökök, rakott zeller, plusz ami állandó azok a hüvelyesekből, gabonákból készülő ételek ami nem évszakfüggő, krémlevesek, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!