Fogyasztható a dió, ha a külső zöld burok elfeketedik? Mi lehet a baj?
ómájgád :D
Ezt most tényleg , vagy megcsúszott az ékszíj ? :D
Na jó , mesélek kicsit :)
Mikor eljön az ősz , a dió is úgy érzi , hogy neki be kell érnie ... így a külső héja , ami zöld volt a nyáron , megfeketedik , majd leugrik a fáról , hogy a földön várakozzon , hogy a bácsik , vagy a nénik össze szedjék , megtörjék , és diós patkót süssenek belőle :D
Van amikor a fekete madárok jönnek értük , amiket varjaknak hívnak a régi öregek , olyankor besötétül az ég , annyian vannak , és rémisztő károgásukkal halált hoznak a diók számára , mert csőrükkel feltörik , és mindet megesziiik ! :D :D
Nyilván nem a megért dióról érdeklődik a kérdező. Az egészséges dió burka csak hullás után feketedik el, a fán soha.
A feketedésnek sok oka lehet.
Pár éve egy baktérium volt nagyon elterjedve az egész országban, mostanra ez visszaszorult.
Ha ürülékszemcsék vannak a fekete burkolatban, akkor legvalószínűbb az almamoly második nemzedéke, ami az érőfélben lévő dióba már nem tudott bejutni, így a burkot eszegette. De azért az említett dióhéjlégynek is van esélye, meg más rágicsálóknak is.
Ha a levelek is foltosak, akkor gnomónia vagy más gombabetegség.
Ha a levelek nem foltosak, akkor az említett baktérium.
De bármelyikről van is szó, a dióbél fogyasztható, amennyiben nem penészes, meg nem fekete, meg nincs összeszáradva. (Attól függ a bél, hogy a burokfeketedés oka milyen fejlettségi állapotban pusztította el a diót.)
Még akkor is fogyasztható a bél, ha sötétebbre van színeződve. Az ilyenek gyakran még jobb ízűek is, mint az egészségesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!