Sűrített tejből tudok valahogy tortára krémet csinálni?
Az oroszok nem is nagyon ismernek másfajta krémet, csak a sűrített tejeset, meg a tejföl+cukor verziót.
Igaz, náluk a sűrített tej nem tubusban kapható, hanem konzervben, és ők a konzervet teszik bele vízbe, úgy főzik meg -attól lesz karamell szerű, barna színű. Lehűtik, aztán keverik margarinnal, vajjal.
De náluk alapban is sűrűbb állagú egy kicsit a sűrített tej.
Szerintem ha egy kis cukorral jó habosra kikevered a vajat, aztán belenyomod a sűrített tejet, meg esetleg kis kakaót, biztosan finom lesz. Csak akkor arra figyelj szerintem, hogy maga a tészta ne legyen túl édes, mivel a krémed már eleve nagyon "gej" lesz. Viszont ahhoz, hogy jól kikeverhesd a vajat sajnos kell némi cukor.
Hozzávalók:
A tésztához:
17 dkg liszt
12 dkg vaj kis darabokban
5 dkg barna cukor
A töltelékhez:
5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
40 dkg sűrített tej
15 dkg tejcsokoládé
Egy nyugtató fürdő, egy gyengéd masszázs, és végül a pihentető csend. (x)
Elkészítés:
Kivajazunk egy 20cm x 20cm-es sütőformát. A lisztet tálba szitáljuk és a vajat belemorzsoljuk. Morzsalékos tésztát kell kapnunk. A cukrot hozzáadjuk és az egészet sima tésztává dolgozzuk. A tésztát formába nyomkodjuk és villával megszurkáljuk. A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a vajat, a cukrot, és a sűrített tejet egy serpenyőben, alacsony hőfokon állandó keverés mellett forrásig melegítjük. A hőfokot csökkentve a keveréket 4-5 percig főzzük, amíg a karamell világos és sűrű lesz, majd elválik az edény szélétől. Megkenjük vele az omlós tésztát és hagyjuk, hogy kihűljön. Amikor a karamell megszilárdult, a csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk és a karamell tetejére kenjük. A süteményt hagyjuk kihűlni mielőtt felszeletelnénk.
Megjegyzés:
1. vagyok.
Akkor várj egy kicsit! Ha konzerves a tejed, keresek neked konkrét krémreceptet valami orosz oldalon! Oké? Tudsz várni egy kicsit?
1. vok:
Nem is nagyon írnak plusz cukrot. Viszont a sűrített tejet mindegyik recept szerint (amit hirtelen találtam) megfőzik.
Beleteszed a bontatlan konzervet egy fazékba, fölengeded vízzel, hogy ellepje, aztán lassú tűzön elkezded főzni. Forrástól (épp csak forjon, nagyon gyenge legyen a tűz) számítva egy órán keresztül főzöd.
Aztán leöntöd róla a vizet, és hagyod, hogy kihüljön (ez jó sokáig tart, de megéri, mert isteni finom lesz a krém ebből a főzött sűrített tejből)
Ha kihült, robotgéppel jó alaposan kikevered a vajjal (nem is kell cukor!), egy konzervhez 20 dkg vajat ír.
ízesítheted vaníliáscukorral, 1 evőkanál kakaóval, őrölt-pirított mogyoróval, dióval, rumaromával, ahogy tetszik.
1.vok:
Szívesen.
Tésztareceptet nézek neked hozzá?
Mézes tésztával az ideális.
Hát, csak nagyon bonyolult tésztákat találtam hirtelen, amiket gőz fölött kell elkészíteni, de gondolom nem akarsz órákig a konyhában pepecselni...
Jó lesz a sima piskótával is, vagy amilyen tésztát Te magad kigondoltál hozzá.
A krémnél elfelejtetem írni, hogy mielőtt kikevered, egy-két órával előtte vedd ki a vajat a hűtőből, hogy megpuhuljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!