Milyen tanácsokat adnál madártej elkészítéséhez?
Sosem csináltam még, kicsit félek tőle.
Mikre figyeljek oda?
Én így készítem. Ha így készítem, kicsit több idő alatt sűrűsödik be a krém, de biztos, hogy nem föl meg a sárgája.
4 tojás sárgája
2evő kanál vaníliás pudingpor
2-3 evő kanál cukor
1liter tej
2zacskó vaníliás cukor
4 tojás fehérje
3evő kanál cukor
A tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás pudingport kevés hideg tejjel simára csomó mentesre keverem. Majd a maradék hidegtejet is hozzá keverem. Közepes hőfokon addig főzőm, amíg be nem sűrűsödik. Ha elég sűrű a krém 2zascskó vaníliás cukrot keverek bele. A tojáshabhoz a fehérjét 3 evőkanál porcukorral kemény habbá verem. A habból galuskákat szaggatok. A galuskákat lehet mikróban készíteni vagy az alap krémbe felfőzni. Nekem egyik sem vált be, mert nem voltak légiesen könnyűek a habok. Egy lábosba vizet forralok, amibe egy zacskó vaníliás cukrot teszek, ha felforrt. Ebben főzőm ki a galuskákat, de már nem forr, a víz csak csendesen pötyög akkor teszem bele a felvert habot két kanál segítségével formázva.(nagyon szép formás lesz a hab ha fa kinyomos fagyis kanállal formázod meg) Szoktam csokis habot is készíteni Egy tábla jó minőségű ét csokit lereszelünk, és a habba forgatjuk. A habból hagyományos módon galuskákat szaggatunk, majd vizet forralunk és megfőzzük a hab galuskákat. (azért külön vízben és nem kész mártásban főzzük a galuskát, mert a csoki elszínezi a mártást). Kakaóport is lehet keverni keményre vert habba, de annak főzés után kakaós íze lesz.
Ha mártást szeretném csokisra, akkor vaníliás puding helyet ét csokis pudingot keverek a krémhez.
A tejet tedd fel forrni egy fél vaniliarúddal, vagy vaníliás cukorral.
A tojásokat válaszd szét.
A tojássárgáját keverd fehéredésig annyi kanál cukorral amennyi tojást felütöttél ( én 1 liter tejhez, 6 db tojást, 6 evőkanál cukrot, és egy evőkanál étkezési keményítőt számolok)
Tehetsz bele egy kis keményítőt , mert akkor könnyebb krémesre főzni, de el is hagyható.
Húzd le a felforralt tejet a tűzről.
A cukros tojássárgájába állandó keverés közben apránként csorgass egy merőkanál forró tejet majd az egészet öntsd bele a maradék tejbe miközben a tejet kevergeted megállás nélkül. Tedd vissza a tűzhelyre és melegítsd addig amíg sűrűsödni kezd, de ne forrald fel ,mert összemegy.
Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni
A tojásfehérjét verd fel egy kevés cukorral kemény habbá ,egy tányérra szaggass belőle 3-4 galuskát és tedd a mikróba egy percre.
Az így elkészített madarakat tedd a madártej tetejére.
Én majdnem úgy csinálom, mint 5, csak én lisztel sűrítek.
Hozzávalók:
1 liter tej
3-4 tojás
kristálycukor (ízlés szerint)
porcukor (ízlés szerint)
liszt 1 ek
Elkészítés
A tejet odateszem főni, de egy bögrével kihagyok belőle. A tojás sárgájákat elkeverem, majd felöntöm a bögre tejjel, hozzáadom a lisztet, cukrot. Amikor felfő a tej, akkor hozzáadom a sárgájás masszát, és kicsit összefőzöm.
A fehérjét csipet sóval felverem kemény habbá, majd amikor már megáll a habverőn, akkor hozzáadagolom a porcukrot, alaposan elkeverem. Nem szaggatom, így, egy az egyben beteszem a mikróba, és figyelem. Amikor már ki akar futni az edényből, akkor pihetnetem, majd újból megmikrózom. Ezt ismételem 4x 5x, majd beleszaggatom a sárgájába.
Mi értelme 3-4 tojást belerakni, ha liszttel meg pudingporral sűrítgetitek? Ez proli megoldás.
A tejet felrakom a tűzhelyre. 1-2 citromhéjat beleszoktam dobni, mível citrusosan szeretjük a vaníliás desszerteket. A végén ezeket egy kanállal könnyen kivehetjük. 1 liter tejhez nekem 7 nagyobb méretű tojássárgája szükséges a megfelelő sűrűséghez. A tojássárgát 3-4 csomag vaníliás cukorral és kristálycukorral habosra keverem. Mikor már lobog a tej hozzáöntöm a sárgamasszát. Fontos, hogy miközben öntöd folyamatosan keverd. A gázt kis fokozatra kapcsolod és 2-4 percig folyamatos keverés közben főzöd. Nálam az nem elég, ha csak addig míg buggyan egyet (ezt szokták ajánlani), mert még híg. Szükséges neki a lassú tűzön való pár perc kevergetés. Ha kicsapódik nem ijedsz meg, mert botmixerrel megoldható. A pudingporos megoldás önámítás, nem angolkrém lesz, hanem egy híg puding.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!